کیست منیسک

منیسک زانو بافتی از جنس غضروف است که به عنوان ضربه‌ گیر زانو عمل می کند. کیست منیسک تجمع مایع مفصلی است که در اثر پارگی غضروف منیسک ایجاد می شود. مایع مفصلی مایع سینوویال نیز نامیده می شود. برخی از افراد مبتلا به کیست منیسک هیچ علامتی ندارند. برخی دیگر ممکن است درد، تورم یا مشکلات حرکت زانو داشته باشند. امروزه، کیست منیسک یکی از بیماری های شایع  زانو و جزء کیست های زانو به حساب می آید، که این عامل عوارضی در زانوی بیمار و راه رفتن او ایجاد می کند. در این مقاله به کیست منیسک و علائم ایجاد آن می پردازیم.

کیست منیسک (غضروف نیمه هلالی)، تورمی نسبتا سفت و تحت کشش در لبه مفصل معمولا، در سطح خارجی، بوجود می‌آورد.

کیست منیسک

محتوا

علت ایجاد کیست منیسک

کیست منیسک در مردان 20 تا ۴۰ ساله بیشتر دیده می شود، که به دلیل پارگی منیسک ایجاد می شود. این نوع پارگی ممکن است در اثر چرخش بیش از حد زانو ایجاد شود. همچنین می تواند در اثر ضربه مستقیم به جلو یا کنار زانو ایجاد شود. یا نیروی نامتناسب بر روی زانو، مانند زمانی که روی سطح ناهموار می دوید، نیز می تواند باعث این نوع آسیب شود.

کیست ها همچنین ممکن است در اثر تخریب منیسک ایجاد شوند. این معمولا به سن یا آرتروز مربوط می شود.

پارگی منیسک باعث می شود مایع مفصلی از مفصل نشت کند. این همان چیزی است که باعث ایجاد کیست می شود. کیست منیسک یک کیست واقعی نیست که از مایع مفصلی تشکیل شده است. هنگامی که مایع از مفصل خارج می شود، می تواند در یک کیسه جمع شود.

پارگی غضروف می تواند به عنوان یک دریچه یک طرفه عمل کند. مایع می تواند از مفصل به داخل کیست فرار کند، اما نمی تواند به داخل مفصل برگردد. به همین دلیل، کیست به جمع آوری مایع ادامه می دهد.

عوامل خطر برای کیست منیسک عبارتند از:

  • آسیب زانو یا آسیب منیسک
  • شرکت در ورزش های تماسی یا هر ورزشی که در آن مفصل زانو پیچ خورده است، مانند فوتبال، فوتبال، راگبی یا تنیس
  • افزایش سن یا آرتروز
  • آسیب های رباط، مانند پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL)
  • عفونت های مزمن

علائم کیست منیسک

کیست منیسک همیشه علائمی ایجاد نمی کند. اگر علائمی دارید، ممکن است شامل درد، توده یا برآمدگی و تورم یا قفل شدن مفصل زانو باشد. رایج ترین نشانه های آن عبارتند از:

  • درد در زانو هنگام ایستادن
  • حساسیت در امتداد مفصل
  • یک برآمدگی یا توده در زانو، معمولا در نزدیکی قسمت خارجی زانو
  • برآمدگی که با صاف شدن زانو بیشتر نمایان می شود، اگرچه ممکن است خود برآمدگی بدون درد باشد.
  • برآمدگی که اندازه آن تغییر می کند.
  • تورم یا قفل شدن مفصل زانو
  • ضعف یا ناتوانی
  • با کشیده شدن زانو ممکن است کیست آشکارتر شود.
  • سفتی در امتداد مفصل زانو

نحوه ی تشخیص کیست منیسک

با مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد معاینه فیزیکی انجام می شود، همچنین ممکن است پزشک از شما سوالاتی بپرسد، مانند

  • آیا زانو درد دارید؟
  • معمولا حین حرکات زانو، یک صدای کلیک بلند می شنوید؟
  • در مورد آسیب یا ضربه اخیر به زانو

این به تشخیص پارگی منیسک کمک می کند. کیست منیسک معمولاً قابل لمس است، به این معنی که پزشک می تواند آن را احساس کند. تست‌های دامنه حرکتی می‌توانند تایید کنند پاره‌شدگی در مفصل وجود دارد.

چند آزمایش وجود دارد که پزشکان برای ارزیابی پارگی منیسک و سایر آسیب‌های زانو استفاده می‌کنند. این شامل:

  • اسکن رزونانس مغناطیسی (MRI)
  • سونوگرافی

درمان کیست منیسک

درد ناشی از کیست منیسک را می توان با کمپرس یخ درمان کرد. داروهای ضد التهابی نیز می توانند در تسکین درد زانو موثر باشند.

کیست ممکن است با یک سوزن در مطب پزشک تخلیه شود. ولی متأسفانه، کیست معمولاً برمی‌گردد، مگر اینکه پارگی منیسک درمان شود یا در موارد نادر خود به خود بهبود یابد. پس بهترین راه درمان برطرف کردن علت ایجاد کیست است.

جراحی کیست منیسک

پارگی منیسک همیشه نیازی به جراحی ندارد. با جراحی آرتروسکوپی زانو، یک دوربین کوچک به مفصل زانو وارد می‌شود و منافذ کوچک دیگری نیز ایجاد می‌شود تا ابزارها به داخل مفصل هدایت شوند. در طول آرتروسکوپی، منیسک پاره شده با جراحی درمان می شود. هنگامی که پارگی ترمیم شد، کیست معمولا از بین می رود.

کیست منیسک در اثر پارگی غضروف منیسک ایجاد می شود. کیست منیسک همیشه علائمی ایجاد نمی کند. اگر کمی درد، تورم یا قفل شدن زانو احساس می‌کنید، حتما برای تشخیص و درمان به پزشک متخصص ارتوپد در اهواز مراجعه کنید. بهترین درمان برای کیست برطرف کردن علل ایجاد آن هست.

دکتر پویان علوی نژاد

اينجانب متولد سال ١٣٥٥در اهوازمي باشم. دوره هاي ابتدايي، راهنمايي و دبيرستان خود را در اهوازگذرانده و در سال ١٣٧٣ در مقطع دكتراي عمومي وارد دانشگاه علوم پزشكي اصفهان شدم. پس از گذراندن دوره ي عمومي ، در سال ١٣٨٥تحصيلات تخصصي خود را در رشته ي ارتوپدي در دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز آغاز نمودم . بعد از اتمام دوره ي تخصصي ، در سال١٣٨٩طبابت خود را دراستان كرمانشاه و خوزستان آغاز نمودم و در اين مدت دوره هاي تكميلي فلوشيپي ارتروسكوپي را در المان و هند و دوره هاي ساليانه prp و Regenerative medicineدرآمريكا گذرانده ام و در حال حاضر ر دو بخش دولتي و خصوصي مشغول به خدمت رساني هستم.

2 thoughts on “کیست منیسک

  1. حسین - آگوست 16, 2019 در 8:35 ب.ظ

    با سلام جناب دکتر،
    بنده عمل جراحی غضروف و بخیه آن در ناحیه داخلی زانوی سمت چپ را انجام داده ام که بگفته جراح کاملا از هم جدا شده بود. همزمان با آسیب دیدگی غضروف ، مایعی در قسمت بالای سمت چپ زانو مشاهده کردم که در صورت جمع کردن و خم کردن زانو ورقلمبیده میشد و بسیار دردناک بود و وقتی با انگشتم ان ناحیه را لمس میکنم علاوه بر مایع یک بافت اسفنجی تقریبا سفت هم لمس میکنم. من به جراح خاطرنشان کردم که موقع جراحی این را چک کند و ببیند مشکل چیست؟ پس از عمل جراحی او گفت تا حد امکان آن را تراش داده ولی من همچنان میبینم که هم مایع و هم ان توده بهمان شکل باقی است . او معتقد است که مایع خود بخود جذب میشود ولی من خیلی بدبینم. الان یکماه از جراحی گذشته و علی رغم خوابیدن ورم اطراف محل جراحی همچنان آن مشکل کیست و مایع اطراف آن همچنان باقی است ؟ فکر میکنید ممکن است مشکل در پارگی قسمتی دیگر از مفصل یا غشاهای اطراف زانو باشد که ممکن است از چشم جراح دور مانده باشد؟ راه حل چیست؟ با سپاس فراوان از کمک جنابعالی.

    پاسخ
    • dralavinejad - مارس 4, 2020 در 5:17 ب.ظ

      بهتره با مطلب تماس بگیرید
      33916233

      پاسخ

پاسخ

سه × پنج =

مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه
Call Now Button