پروتز لگن و انواع آن

تعویض مفصل لگن یکی از رایج ترین جراحی های ارتوپدی است. هنگامی که تعویض مفصل لگن انجام می شود، مفصل آسیب دیده برداشته می شود، سپس پروتز لگن یا مفصل مصنوعی جایگزین می شود. پروتز لگن انواع مختلفی دارد که بنا بر صلاحدید پزشک متخصص ارتوپدی برای بیمار انتخاب می شود. در این مطلب شرح مختصری از برخی از رایج ترین پروتزهای لگن ارائه شده است.

پروتز لگن چیست؟

محتوا

تعویض مفصل لگن چیست؟

در این روش جراحی مفصل لگن آسیب دیده یا فرسوده برداشته شده و با پروتز لگن جایگزین می شود. می توان آن را به عنوان یک جایگزین کامل یا یک تعویض نیمه انجام داد. پیچیده به نظر می رسد، اما تعویض مفصل لگن یکی از رایج ترین عمل های ارتوپدی است.

پروتز لگن چیست؟

در تعویض مفصل لگن پروتز جایگزین مفصل لگن می شود. پروتز لگن یا مفصل مصنوعی شبیه به مفصل لگن ساخته شده است.

هر پروتز لگن از چهار جزء تشکیل شده است:

  • کاپ
  • سر
  • گردن
  • ساقه

در جایگزینی کامل مفصل لگن، اجزای زیر برای بازسازی مفصل گوی و سوکت مفصل لگن گذاشته می شود:

ساقه فمور، سر و کاپ (که از یک کاپ و آستر تشکیل شده است). ساقه در استخوان ران قرار می گیرد و به سر متصل می شود. سر جایگزین سر استخوان ران می شود و داخل کاپ می نشیند که جایگزین استابولوم فرسوده می شود.

در جراحی تعویض کامل مفصل لگن، قسمت های آسیب دیده مفصل لگن با اجزای مصنوعی به نام ایمپلنت یا پروتز جایگزین می شود. این اجزا کارایی مفصل لکن را دارند.

مفصل مصنوعی لگن

انواع پروتز لگن چیست؟

انواع مختلفی از پروتز لگن وجود دارد. جراح متخصص ارتوپد شما با تجربه خود می داند که کدام مدل برای شرایط شما بهترین است. سه نوع مختلف از مواد مورد استفاده در ساخت مفصل مصنوعی لگن وجود دارد:

  • فلز
  • سرامیک
  • پلی اتیلن
انواع ایمپلنت مفصل لگن چیست؟

بهترین ترکیب مواد مورد استفاده برای ایمپلنت شما توسط جراح شما در طول مشاوره برای جراحی تعیین می شود. همچنین مواد مورد استفاده در پروتز به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • سن بیمار
  • سطح فعالیت بیمار
  • ترجیح جراح
  • ناهنجاری های خاص یا ناهنجاری های مفصل لکن

پروتز فلزی و پلاستیکی

پروتز ساخته شده از فلز و پلاستیک رایج ترین ایمپلنت های جایگزین لگن هستند. هم توپ و هم سوکت مفصل ران با یک پروتز فلزی جایگزین می شوند و یک آستر پلاستیکی در بین آن قرار می گیرد. متداول ترین فلزات مورد استفاده عبارتند از تیتانیوم و فولاد ضد زنگ. پلاستیک پلی اتیلن نامیده می شود. ایمپلنت با یکی از دو روش روی استخوان محکم می شود. یا به صورت پرس مناسب است یا در جای خود سیمان شده است. در روش پرس فیت، ایمپلنت به خوبی در استخوان قرار می گیرد و استخوان جدیدی در اطراف ایمپلنت تشکیل می شود تا آن را در موقعیت ثابت نگه دارد. هنگامی که ایمپلنت سیمان می شود، از سیمان استخوانی مخصوص برای ثابت نگه داشتن پروتز در موقعیت استفاده می شود.

پروتزهای جدید جهت تلاش برای دوام هر چه بیشتر در حال توسعه هستند.

پروتز فلز روی فلز

در مفصل های مصنوعی فلز روی فلز از مواد مشابه ی استفاده می‌شود، اما هیچ فاصله‌ای پلاستیکی بین ایمپلنت‌ها قرار داده نشده است. این زمانی است که سوکت و اجزای توپ همه از فلز ساخته شده اند. اجزای فلزی می توانند ترکیبی از فلزاتی مانند تیتانیوم، آلیاژهای کبالت کروم یا فلزات مخلوط کبالت باشند.

در ابتدا، نگرانی هایی در مورد باقی مانده های سایش که از ایمپلنت های فلز روی فلز ایجاد می شود وجود داشت. یون های فلزی در خون آزاد می شوند و این یون های فلزی را می توان در سراسر بدن شناسایی کرد. غلظت این یون های فلزی با گذشت زمان افزایش می یابد. هیچ داده ای وجود ندارد که نشان دهد این یون های فلزی منجر به افزایش نرخ سرطان یا بیماری می شوند، اما هنوز باید مطالعات طولانی مدت انجام شود.

پروتز سرامیکی

مفصل های مصنوعی سرامیکی لگن نیز از قطعات فلزی استفاده می‌کنند که در داخل استخوان قرار می‌گیرند، اما سطح گوی و سوکت را می‌توان از مواد سرامیکی ساخت. ایمپلنت‌های سرامیکی هیپ به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در بین تمام ایمپلنت‌های جایگزین لگن در برابر سایش مقاوم‌ترین هستند.

پروتزهای سرامیکی نسبت به سایر مواد پروتز لگن در برابر خراش مقاوم تر و صاف تر هستند. نسخه‌های قدیمی‌تر ایمپلنت‌های سرامیکی مشکلاتی داشتند، زیرا مستعد شکستگی بودند، اما نسخه‌های جدید این مشکلات را نداشتند. به همین دلیل، امروزه پروتز سرامیکی لگن به محبوب ترین پروتز لگن، تبدیل شده است.

مزایای کل پروتز سرامیکی لگن عبارتند از:

  • مقاومت در برابر سایش بالا
  • نسبتاً بدون سمیت ذرات سایش
  • تجربه بالینی طولانی

قطعات سرامیکی امروزی دوام بیشتری از قطعات فلزی دارند.

بهترین پروتز لگن چیست؟

بهترین پروتز لگن وجود ندارد. اما، برخی از جراحان ایمپلنتی با سابقه خوب و طولانی را ترجیح می دهند. جراح شما باید بتواند به وضوح توضیح دهد که چرا یک ایمپلنت خاص را برای شما توصیه می کند. مواد مورد استفاده در ایمپلنت توسط تعدادی از عوامل تعیین می شود. اینها شامل سن بیمار، سطح فعالیت، سلامت عمومی و آنچه پزشک متخصص ارتوپد به عنوان بهترین اقدام تصمیم می گیرد، می باشد.

سوالات متداول

دکتر پویان علوی نژاد

اينجانب متولد سال ١٣٥٥در اهوازمي باشم. دوره هاي ابتدايي، راهنمايي و دبيرستان خود را در اهوازگذرانده و در سال ١٣٧٣ در مقطع دكتراي عمومي وارد دانشگاه علوم پزشكي اصفهان شدم. پس از گذراندن دوره ي عمومي ، در سال ١٣٨٥تحصيلات تخصصي خود را در رشته ي ارتوپدي در دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز آغاز نمودم . بعد از اتمام دوره ي تخصصي ، در سال١٣٨٩طبابت خود را دراستان كرمانشاه و خوزستان آغاز نمودم و در اين مدت دوره هاي تكميلي فلوشيپي ارتروسكوپي را در المان و هند و دوره هاي ساليانه prp و Regenerative medicineدرآمريكا گذرانده ام و در حال حاضر ر دو بخش دولتي و خصوصي مشغول به خدمت رساني هستم.

پاسخ

13 + 9 =

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
Call Now Button