عمل تعویض مفصل لگن در اهواز
اولین بار در سال 1960 ، عمل جراحی تعویض مفصل لگن یکی از موفق ترین عمل های پزشکی است. از سال 1960 ، پیشرفت در تکنیک های جراحی جایگزینی مفصل و کارآیی کل تعویض مفصل لگن را افزایش داده است.
این مطلب به شما در درک مزایا و محدودیت های تعویض کامل لگن کمک می کند. در این مقاله نحوه عملکرد یک لگن طبیعی ، دلایل درد لگن ، آنچه باید از عمل جراحی تعویض مفصل لگن بدانید بیان می گردد.
محتوا
آناتومی لگن
لگن یکی از اجزای مهم بدن است که کاسه ای شکل بوده و به همین دلیل به آن کاسه لگنی نیز می گویند. این اندام استخوانی که شامل استخوان های حلقوی شکل است بین ستون فقرات و پا ها قرار دارد. لگن در کنترل تنه وپا ها موثر بوده و سبب حفظ تعادل هنگام حرکت یا ایستادن می شود.
این بخش از بدن شامل اندام های جنسی، مثانه و روده ها می باشد و با ساختار استخوانی خود از آن ها محافظت می کند.
لگن از بخش های مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از:
ساکروم
ساکروم یک استخوان مثلثی شکل است که در بالاترین نقطه لگن و دقیقا زیر ستون فقرات واقع شده است. این استخوان ما بین دو بال لگن است و همراه با 4 استخوان دیگر سبب ایجاد مفاصل می گردد.
دنبالچه
پایین تر از ساکروم دنبالچه قرار دارد که از طریق مفاصل این دو بخش به هم مرتبط می شوند. به طور کلی حرکت بین دنبالچه و استخوان ها محدود می باشد. دنبالچه متصل کننده استخوان ران به استخوان های لگن می باشد.
استخوان ران
استخوان ران در بدن بلند ترین استخوان است و مفاصل ران از این بخش شکل می گیرند. این بخش از پایین دنبالچه شروع می شود و توسط دنبالچه به لگن متصل می شود. این استخوان تا سر زانو ادامه پیدا می کند.
علت انجام جراحی تعویض مفصل لگن
اگر لگن شما به دچار یک شکستگی یا سایر شرایط آسیب دیده باشد ، فعالیت های متداول مانند راه رفتن ، نشستن و … ممکن است دردناک و دشوار باشد. مفصل لگن ممکن است سفت باشد و شاید پوشیدن کفش و جوراب کار سختی برای شما باشد. حتی ممکن است هنگام استراحت احساس ناراحتی کنید.
اگر داروها ، تغییر در فعالیتهای روزمره و استفاده از پشتیبان راه رفتن به اندازه کافی به علائم شما کمک نمی کند ، ممکن است جراحی تعویض مفصل لگن را در نظر بگیرید. جراحی تعویض مفصل لگن یک روش ایمن و مؤثر است که می تواند درد شما را تسکین دهد ، حرکت را افزایش دهد و به شما کمک کند تا از انجام فعالیت های عادی و روزمره بازگردید.
دلایل نیاز به جراحی تعویض مفصل لگن
دلایل مختلفی وجود دارد که پزشک ممکن است جراحی تعویض مفصل لگن را توصیه کند. افرادی که از عمل جراحی تعویض مفصل لگن بهره می برند ، معمولاً دلایل تعویض مفصل لگن به شرح زیر می باشد:
- دردهای لگن که فعالیتهای روزمره مانند پیاده روی یا خم شدن را محدود می کند .
- دردهایی که حتی در هنگام استراحت ادامه دارد .
- سفتی در باسن که توانایی حرکت یا بلند کردن پا را محدود می کند .
- تسکین ناکافی درد از داروهای ضد التهاب ، فیزیوتراپی یا حمایت از راه رفتن
ارزیابی ارتوپدی
ارزیابی با یک جراح ارتوپدی از چندین مؤلفه تشکیل شده است.
تاریخچه پزشکی. جراح ارتوپدی شما اطلاعاتی در مورد سلامت عمومی شما جمع می کند و در مورد میزان درد لگن و چگونگی تأثیر آن بر توانایی شما در انجام فعالیت های روزمره سؤال می کند.
معاینه ی جسمی. این کار تحرک ، قدرت و تراز کردن مفصل لگن را ارزیابی می کند.
تصویربرداری این تصاویر به تعیین میزان آسیب یا ناهنجاری در باسن شما کمک می کنند.
تست های دیگر گاهی اوقات آزمایش های دیگری مانند اسکن تصویربرداری (MRI) ممکن است برای تعیین وضعیت استخوان و بافت های نرم لگن شما لازم باشد.
تشخیص شکستگی لگن
شکستگی لگن از راه های زیر قابل تشخیص است:
معاینه پزشک
اولین مرحله در تشخیص شکستگی لگن مراجعه به ارتوپد است. انتدا پزشک سوالاتی را درمورد نحوه آسیب و نوع درد از شما می پرسد. این اطلاعات به پزشک کمک می کند راحت تر بتواند تشخیص اتجام دهد. همچنین اگر در اثر هر گونه ضربه این اتفاق برای فرد افتاده باشد از بیمار سمتی که ضربه وارد شده است را می پرسد.
همچنین پزشک از بیمار محل و زمان ضربه را می پرسد زیرا در صورتی که این اتفاق چند روز پیش افتاده باشد در روند درمان بیمار تاثیر می گذارد. محل ضربه نیز از این جهت موثر است که ممکن است اتفاق در محل آلوده ای افتاده باشد و در محل زخم عفونت رخ دهد.
پس از پرسیدن شوالات پزشک شروع به معاینه ی قسمت های مختلف ران و لگن می کند و از بیمار می خواهد یک سری کار ها را انجام دهد تا از سلامت اعصاب حسی مطمئن شود. این کار به پزشک کمک می کند تا اگر به اعصاب آسیب وارد شده است آن را هو در روند درمان در نظر بگیرد. همچنین لازم است دکنر ارتوپد به خوبی محل زخم را بررسی کند تا متوجه کبودی ها و خونریزی فرد شود زیرا این علائم به تشخیص بهتر کمک خواهند کرد.
تصویربرداری از لگن
تجویز برای انجام تصویر برداری ها معمولا پس از معاینه صورت می گیرد تا پزشک تشخیص دقیق تری را انجام دهد. این کار به پزشک کمک می کند محل دقیق شکستگی و نوع آن را تشخیص دهد و سپس اقدامات لازم را برای درمان انجام دهد. از جمله این تصویربرداری ها عبارتند از:
یکی از انواع تصویر برداری ها که برای تشخیص شکستگی ها کاربرد دارد سی تی اسکن است. این اسکن به پزشک کمک می کند بتواند به راحتی محل دقیق شکستگی را مشاهده کند.
تمام شکستگی ها را می توان با اشعه ایکس تشخیص داد و خوبی این عکسبرداری این است که جهات مختلف را بررسی خواهد کرد.
یکی از مفید ترین راه های عکسبرداری ام آر آی می باشد این تصویربرداری مغناطیسی زمانی تجویز می شود که دیگر روش های تصویربرداری موثر نبوده و نتوانند عارضه و محل آن را به خوبی نمایش دهند. بنابراین می توان گفت ام آر آی از دیگر وش ها دقیق تر عمل می کند.
مراجعه به جراح و متخصص ارتوپدی خوب
جراح ارتوپدی شما نتایج ارزیابی شما را با شما مرور خواهد کرد و بحث خواهد کرد که آیا جراحی تعویض مفصل لگن بهترین روش برای تسکین درد و بهبود تحرک است. سایر گزینه های درمانی – مانند داروها ، فیزیوتراپی یا انواع دیگر جراحی – نیز ممکن است در نظر گرفته شود.
علاوه بر این ، جراح ارتوپدی شما خطرات و عوارض احتمالی جراحی تعویض مفصل لگن را توضیح می دهد، از جمله موارد مربوط به خود عمل جراحی و مواردی که می تواند به مرور زمان بعد از عمل شما ایجاد شود.
از پزشک خود سؤال کنید، زیرا هرچه بیشتر بدانید، بهتر خواهید توانست تغییراتی را که جراحی تعویض مفصل لگن در زندگی شما ایجاد می کند، مدیریت کنید.
یک جراح ارتوپد خوب پس از نتیجه گیری برای درمان به شما روند درمان را توضیح خواهد داد تا نگرانی های شما بر طرف شود.
مزایای جراحی تعویض مفصل لگن
تعویض مفصل لگن با قرار دادن یک مفصل مصنوعی به جای بخشی از لگن که آسیب دیده است انجام می شود. این مفصل مصنوعی دارای ساختمان ساده ای است اما یکپارچه نبوده و شامل بخش های مختلف است. این بخش ها با قرار گیری در کنار هم می توانند به صورت متحرک عمل کرده و عملکردی مشابه عملکرد لگن داشته باشند. البته طبیعی است که این اجزا مصنوعی دقیقا شبیه به لگن عمل نکنند.
نتیجه گیری
در صورت بروز هر گونه حادثه که ممکن است سبب شود برای شما مشکلاتی در ناحیه لگن بروز کند بهتر است هر چه سریعتر به پزشک ارتوپد خوب مراجعه کنید. اگر شما یکی از ساکنین شهر اهواز هستید ما به شما دکتر پویان علوی نژاد را توصیه می کنیم. انتخاب جراح خوب می تواند در نتیجه جراحی و عملکرد آن تاثیر مستقیم داشته باشد.