شکستگی ساب تروکانتریک چیست؟
شکستگی ساب تروک یا ساب تروکانتریک که در زبان لاتین به آن Subtrochanteric fracture گفته شده، نوعی از شکستگی استخوان ران است. محل ایجاد این شکستگی، زیر استخوان تروکانتر کوچک تا چند سانتیمتر پایینتر از آن است. جهت اطلاعات بیشتر باید بگوییم که در قسمتهای بالایی استخوان ران، دو برجستگی به نام تروکانتر بزرگ و کوچک وجود دارد. محل قرارگیری تروکانتر بزرگ در قسمت خارجی استخوان ران بوده که به عضلات گلوتئال متصل میشود. محل قرارگیری تروکانتر کوچک در قسمت داخلی استخوان ران است که به عضله ایلیوپسواس متصل میشود.
در واقع، شکستگی ساب تروک را باید در ردهبندی شکستگی مفصل لگن قرار داد. این شکستگی اغلب به خاطر حوادث ناشی از تصادف یا سقوط از ارتفاع خیلی زیاد و ضربات خیلی شدید یا حتی یک زمین خوردن ساده ممکن است رخ دهد.
اما یکی از مهمترین دلایل آن به خاطر متاستاز سوالهای سرطانی در این ناحیه است که باعث ضعف و پوک شدن استخوان می شود.
محتوا
شکستگی ساب تروک را بیشتر بشناسید
شکستگی ساب تروک در واقع به شکستگی استخوان گفته شده که در ناحیه لگن اتفاق میافتد. همانطور که میدانیم مفصل ران از مهمترین مفاصل بدن بوده که شکستگی آن میتواند عوارض زیادی برای فرد آسیبدیده ایجاد نماید. مفصل ران، تنه و اندام تحتانی را به همدیگر متصل کرده و در حفظ تعادل فرد نقش مهمی را ایفا میکند. مفصل ران شامل سه قسمت بوده که عبارتند از:
- سر استخوان ران در قسمت بالایی ران قرار گرفته است. این قسمت وظیفه اتصال گردن ران به تنه استخوان ران را برعهده دارد.
- حفره استابولوم، قسمتی از استخوان لگن بوده که به شکل کاسه است. این قسمت وظیفه دارد تا آزادی عمل زیادی را به هنگام حرکت برای مفصل ران ایجاد کند.
- دو برجستگی به نامهای تروکانتر بزرگ و کوچک در قسمت پایینتر از سر و گردن استخوان ران وجود داشته که وظیفه اتصال عضلات در اطراف ران را ایجاد خواهند کرد.
علل شکستگی ساب تروکانتریک
عوامل مختلفی میتوانند باعث شکستگی ساب تروکانتریک شوند. در ادامه، به برخی از مهمترین علل این نوع شکستگی اشاره شده است:
- پوکی استخوان: افراد مسن که به پوکی استخوان مبتلا هستند بیشتر در معرض شکستگیهای ساب تروکانتریک قرار دارند. در این شرایط، استخوانها ضعیفتر و شکنندهتر میشوند و حتی ضربههای خفیف میتوانند باعث شکستگی شوند.
- ضربات سنگین و سقوط: سقوط از ارتفاع یا وارد آمدن ضربه شدید به ران از دیگر عوامل مهم در ایجاد این نوع شکستگی است. حوادث رانندگی نیز میتوانند از جمله عوامل ایجاد شکستگی ساب تروکانتریک باشند.
- بیماریهای استخوانی: برخی بیماریهای استخوانی مانند استئوپتروز (پرکاری استخوان) و سرطانهای استخوان میتوانند استحکام استخوان را کاهش داده و آن را مستعد شکستگی کنند.
- عوامل ژنتیکی: استعداد ژنتیکی و نازک بودن استخوانها در برخی افراد میتواند آنها را در معرض خطر بیشتری قرار دهد.
علائم شکستگی ساب تروکانتریک
علائم شکستگی ساب تروکانتریک ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد، اما برخی از نشانههای شایع این نوع شکستگی شامل موارد زیر است:
- درد شدید در ناحیه ران و لگن: این درد اغلب با حرکت و تحمل وزن بدتر میشود.
- تورم و کبودی: ناحیه شکستگی ممکن است تورم و کبودی قابل توجهی داشته باشد.
- کوتاه شدن پا: به دلیل جابجایی قطعات استخوان، ممکن است پا کوتاهتر از حد معمول به نظر برسد.
- ناتوانی در حرکت دادن پا: فرد ممکن است نتواند پای خود را حرکت دهد یا وزن خود را روی آن تحمل کند.
چگونه شکستگی ساب تروک استخوان ران، قابل تشخیص است؟
شکستگی ساب تروک استخوان ران با مشاهده علائم خاصی به راحتی قابل تشخیص است. افرادی که دچار این شکستگی شدهاند، قدرت لازم جهت راه رفتن را نخواهند داشت. این افراد با درد بسیار شدیدی در ناحیه بالایی ران مواجه هستند و یک حرکت ساده هم میتواند درد شدیدی در این نواحی ایجاد کند. کبودی و متورم شدن شدید قسمت بالایی ران، یکی از مهمترین علائمی بوده که پزشک با توجه به شرایط موجود احتمال این نوع شکستگی را بررسی خواهد کرد. حتی در مواردی مشاهده شده است که قسمتهای تحتانی فرد در طی آسیبی که دیده به سمت خارج متمایل خواهد شد.
به طور کلی، علائم ناشی از شکستگی ساب تروک استخوان ران عبارتند از:
- عدم توانایی در ایستادن یا راه رفتن
- کوتاهتر شدن اندام تحتانی فرد بیمار در اثر ضربه شدید
- چرخیدن اندام تحتانی فرد آسیبدیده به سمت بیرون
- تورم و خونمردگی شدید بر روی پوست پس از گذشت یک الی دو روز از ایجاد شکستگی
با استفاده از رادیوگرافی می توان شکستگی ساب تروک استخوان ران تشخیص داد علاوه بر آن سایر قسمت های آسیب دیده را نیز می توان مشاهده کرد در بعضی از مواقع نیز ممکن است به منظور بررسی نواحی آسیب دیده ام آر ای نیز تجویز شود.
چه روشهایی جهت درمان شکستگی ساب تروکانتریک مفصل ران وجود دارد؟
مساله مهمی که در این زمینه وجود داشته، ایجاد پایداری و ثبات لازم جهت کاهش عوارض و درمان شکستگی ساب تروک مفصل ران در افراد آسیب دیده است. از جمله روشهای موثر در درمان شکستگی سابتروک استخوان ران میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- درمان شکستگی ساب تروک استخوان ران با استفاده از DHS
- درمان شکستگی ساب تروک استخوان ران با استفاده از IMN
یکی از روشهای کاربردی جهت فیکس کردن محل شکستگی، استفاده از پیچ و پلاک است. پزشک در فرایند عمل جراحی از ایمپلنتهای متفاوتی برای این کار استفاده میکند.
رایجترین روش جهت درمان این نوع شکستگی استفاده ازDynamic Hip Screw (DHS) بوده که امکان فیکس کردن قسمت پروگزیمال استخوان فمور را فراهم میکند.
یکی از روشهای دیگر در درمان شکستگی ساب تروک استخوان ران، استفاده از میخ داخل استخوانی یا نیل است. پزشک جراح جهت جلوگیری از چرخش استخوان از میخ استفاده کرده که از ناحیه جانبی یا خارجی وارد استخوان لگن میکند. البته در مواردی هم از پیچهای ثانویه جهت نگهداری شکستگی استخوان ران استفاده خواهد شد. عمل جراحی از اصلیترین روشهای پزشکی در درمان شکستگی ساب تروک استخوان لگن به شمار میرود. قبل از جراحی، فرد بیمار در ابتدا موظف است که آزمایشات مختلفی نظیر: آزمایش خون، ادرار، نوار قلبی و رادیوگرافی از قفسه سینه را انجام دهد. سپس بعد از تایید آزمایشات توسط پزشک جراح باید جهت انجام جراحی آماده شود.
عوارض جانبی بعد از شکستگی ساب تروکانتریک مفصل ران
به طور کلی عوارض جانبی بعد از این شکستگی به دو دسته تقسیم شده که عبارتند از:
عوارض زودرس ناشی از درمان شکستگی مفصل ران
این عوارض در سه ماه اولیه بعد از درمان شکستگی مفصل ران رخ خواهند داد. شامل:
- زخم بستر
- عفونتهای ریوی و ادراری
- خونریزی یا لخته شدن خون در قسمت ساق پا
عوارض دیررس ناشی از درمان شکستگی مفصل ران
از جمله عوارض دیررس ناشی از شکستگی ران عبارتند از:
- جابهجایی پیچ و پلاک بعد از گذشت چند هفته از عمل جراحی
- جوش نخوردن محل شکستگی مفصل ران
- بد جوش خوردن محل شکستگی مفصل ران
ناگفته نماند که دوران نقاهت افرادی که دچار شکستگی ساب تروک مفصل ران شدهاند، 6 ماه الی 1 سال طول خواهد کشید. البته بهبودی سریع بعد از جراحی به شرایط و وضعیت فرد بیمار هم بستگی داشته که تا چه میزان از دستورالعملهای ویژه بعد از عمل، پیروی کرده است.
نتیجهگیری
شکستگی ساب تروک به شکستگی استخوان مفصل ران گفته میشود. این شکستگی در زمره شکستگیهای لگن قرار گرفته است. دلایل مختلفی باعث ایجاد شکستگی ساب تروکانتریک مفصل ران شده که از مهمترین آنها میتوان به تصادفات شدید یا سقوط از ارتفاع بلند اشاره نمود. مهمترین راهحل جهت درمان این نوع شکستگی، عمل جراحی بوده که باید تحت نظر بهترین متخصص ارتوپدی انجام شود. در این مقاله سعی شده تا شما را با اطلاعات لازم در مورد این نوع شکستگی و راههای درمان آن آشنا نماییم.