راه رفتن بعد از عمل تعویض مفصل زانو
پس از انجام عمل جراحی تعویض مفصل زانو، طبیعی است که بخواهید هرچه سریعتر روی پاهای خود بایستید. ورزش منظم می تواند به بازیابی قدرت و بهبود دامنه حرکتی شما کمک کند تا بتوانید به فعالیت های روزمره ای که دوست دارید بازگردید. در عین حال، فشار بیش از حد به زانوی در حال بهبودی شما می تواند باعث تورم و درد بعد از عمل شود. یکی از سوالات متداول جراحی تعویض مفصل زانو، راه رفتن بعد از این عمل می باشد. افرادی که بنا به دلایل متفاوتی جراحی تعویض مفصل زانو داشته اند، در مورد زمان بازگشت به محیط کار و یا راه رفتن بعد از عمل تعویض مفصل زانو، سوالات متداولی می پرسند.
محتوا
چه زمانی جراحی تعویض مفصل زانو انجام می شود؟
تعویض کامل مفصل زانو را زمانی پزشک توصیه می کند که سایر درمان های غیر از جراحی نتوانسته اند درد و مشکل زانو را برطرف کنند. درمان هایی که پزشکان ابتدا آن را امتحان می کنند شامل داروهای خوراکی برای کاهش التهاب، فیزیوتراپی، کاهش وزن و تزریق استروئید است. اگر بیمار همچنان درد دارد، جراحی ممکن است گزینه نهایی برای بهبود کیفیت زندگی او باشد.
مدت زمان بهبودی بعد از تعویض مفصل زانو
بیشتر بیماران می خواهند بدانند چه مدت پس از تعویض مفصل زانو می توانند راه بروند. به طور کلی، بهبودی کامل از تعویض مفصل زانو شش ماه تا یک سال طول می کشد. اگر چه طول دوره نقاهت به عوامل زیادی از جمله سن فرد، انجام درست ورزش ها و غیره بستگی دارد.
اکثر بیماران یک تا دو روز پس از جراحی ترخیص می شوند مگر اینکه مشکلات پزشکی پیش آید.
بازیابی دامنه حرکتی عملکردی تا 6 هفته پس از جراحی ضروری است. زیرا بعد از گذشت این زمان ممکن است بافت سفت و غیر قابل انعطاف شود.
چه زمان بعد از تعویض مفصل زانو می توان راه رفت؟
زمان راه رفتن بعد از عمل تعویض مفصل زانو در هر فرد بسته به نوع جراحی، شرایط جسمانی و سن بیمار، نتایج حاصل از جراحی و … متفاوت می باشد. اما به طور معمول فرد اگر مشکل خاصی بعد از جراحی نداشته باشد می تواند در روزهای ابتدایی بعد از عمل با استفاده از ابزار کمکی مانند عصا و واکر راه رفتن خود را آغاز کند.
رفته رفته با انجام فیزیوتراپی های منظم فرد توانایی بیشتری در راه رفتن کسب می کند و می تواند بعد از چند هفته بدون عصا و واکر راه برود.
در روزهای اولیه استراحت کافی داشته باشید. از رختخواب خارج شوید و مسافت کوتاهی را با کمک واکر پیاده روی کنید. روی خم کردن و صاف کردن زانوی خود کار کنید ولی به آرامی و بیش از حد فشار نیاورید.
اگرچه همه ی افراد بر اساس عوامل متعدد با سرعت متفاوتی بهبود پیدا می کنند و می توانند راه بروند، اما برخی از بازه های زمانی رایج عبارتند از:
1- سه هفته پس از جراحی
پزشک متخصص شما را تشویق می کند که اغلب با عصا، واکر یا سایر وسایل کمکی حنما راه بروید و همچنین در حالی که پای خود را بالاتر از قلب قرار داده اید استراحت کنید تا تورم و درد بعد ازجراحی کاهش یابد.
تمریناتی را در خانه به شما می دهند که باعث تقویت و بهبود انعطاف پذیری عضلات شما می شود. هدف از انجام تمرینات در این مرحله این است که زانوی خود را بتوانید خم و راست کنید. انعطافپذیری پا و زانو به شما این امکان را میدهد که به راحتی بتوانید بر روی صندلیها و مبلهای نشست و برخاست کنید.
2- چهار تا شش هفته پس از جراحی
در عرض چهار تا شش هفته پس از جراحی، احتمالاً میتوانید هر بار 10 دقیقه یا بیشتر بدون واکر، عصا، عصا یا سایر وسایل کمکی راه بروید. فیزیوتراپیست شما را تشویق می کند که مسافت های طولانی تری را بدون وسیله ی کمکی راه بروید. اگر روند بهبودی شما سریع باشد ممکن است پزشک به شما اجازه رانندگی را بدهد.
3- هشت تا 12 هفته پس از جراحی
برنامه های فیزیوتراپی معمولی 8 تا 12 هفته طول می کشد. در این مرحله، شما باید بتوانید به راحتی پیاده روی کنید و حتی ممکن است بتوانید سرگرمی هایی مانند شنا و دوچرخه سواری داشته باشید.
پس از پایان برنامه درمانی شما در حدود 12 هفته، برنامه پیاده روی خود را دنبال کنید و به تدریج خود را برای افزایش مسافت ها و مدت زمان پیاده روی به چالش بکشید.
4-یک سال پس از جراحی
یک سال کامل پس از تعویض زانو به پیشرفت خود ادامه خواهید داد. در این زمان، زانوی شما باید به قدرت کامل خود رسیده باشد و شما باید بتوانید به بیشتر فعالیتها بازگردید، اگرچه ممکن است تا دو سال بعد از جراحی تعویض زانو متوجه پیشرفتهای بیشتری شوید.
میزان بهینه راه رفتن بعد از جراحی تعویض زانو چقدر است؟
اکثر فیزیوتراپ ها توصیه می کنند تا جایی که احساس راحتی می کنید پیاده روی کنید. با گام های کوچک و قابل کنترل در فواصل کوتاه شروع کنید و هر زمان که نیاز بود از یک وسیله کمکی استفاده کنید. به تدریج به سمت بالا بروید تا بتوانید مسافت های طولانی تری را بدون ناراحتی پیاده روی کنید. انجام بیش از حد ورزش می تواند منجر به درد و تورم شود و مانع بهبودی شما شود.
چه مدت زمان بعد از عمل تعویض مفصل زانو می توان سر کار رفت؟
اگر جراحی تعویض مفصل زانو داشته اید، بعد از 6 هفته می توانید به محیط کار خود بازگردید و امور خود را از سر بگیرید. اما لازم است یک سری نکات مراقبتی که در مقاله ی مراقبت های بعد ازتعویض مفصل زانو بیان شد؛ را همواره مد نظر قرار دهید. به طور مثال:
- از نشستن های طولانی مدت دوری کنید.
- از ایستادن به مدت طولانی پرهیز کنید.
- خودداری از بالا و پایین شدن های مکرر از پله ها و سطوح ناهموار
- بلند کردن اجسام سنگین ممنوع می باشد.
آیا بعد از تعویض مفصل زانو نیاز به استفاده از عصا یا سایر وسایل کمکی دارم؟
بعد از انجام این جراحی شما نیاز به وسایل کمکی دارید، البته بسته به نوع جراحی که انجام داده اید (مثلاً تعویض کامل یا جزئی زانو؛ تعویض زانو تک یا دوتایی)، احتمالاً باید حداقل برای چند هفته بعد از عمل از یک وسیله ی کمکی استفاده کنید.
وسیله های کمکی انجام برخی فعالیت ها مانند پیاده روی، استفاده از سرویس بهداشتی و لباس پوشیدن را آسان تر می کنند. آنها همچنین به حفظ امنیت شما کمک می کنند.
فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو
پس از تعویض زانو، مهم است که به برنامه فیزیوتراپی توصیه شده پایبند باشید و بدون اعمال فشار بیش از حد به زانو، برای بهبودی خود تمرینات ورزشی توصیه شده را ادامه دهید. پیروی از یک برنامه ورزشی همچنین می تواند تورم را کاهش دهد، دامنه حرکتی شما را افزایش دهد و بدن شما را تقویت کند.
انجام نرمش های فیزیوتراپی بعد از عمل تعویض مفصل زانو می تواند دامنه ی حرکتی مفصل جراحی شده را تقویت کند و دوره ی نقاهت را کوتاه تر سازد.
افرادی که تجربه تعویض مفصل زانو داشته اند می توانند در هفته های اول بعد از عمل جراحی از پله ها بالا و پایین بروند. این بالا و پایین شدن از پله ها اگر به صورت درست انجام شود، حکم فیزیوتراپی بعد از عمل تعویض مفصل زانو را دارد.
نکته ای که در هنگام تردد از پله ها باید مد نظر قرار دهید این است که؛ برای بالا و پایین رفتن از پله ها ابتدا پای سالم خود را روی پله قرار دهید و سپس به دنبال آن پای جراحی شده ی خود را روی پله بگذارید.
چه مدت بعد از جراحی تعویض مفصل زانو به فیزیوتراپی نیاز خواهم داشت؟
فیزیوتراپی (که گاهی اوقات توانبخشی نامیده می شود) یکی از بخش های کلیدی بهبودی شماست. فیزیوتراپیست هایی برنامه ورزشی ترکیبی از تمرینات، آموزش و مراقبت های عملی برای تقویت پای شما تهیه می کنند، و به شما یاد می دهند که چگونه از آسیب دیدگی جلوگیری کنید و به شما کمک می کند تا یاد بگیرید چگونه از زانوهای خود استفاده کنید.
در هفته اول پس از جراحی، به طور منظم با فیزیوتراپیست ها کار خواهید کرد. مدت زمان فیزیوتراپی معمولاً حدود سه ماه است.. برنامه های درمانی برای هر بیمار منحصر به فرد است و ممکن است مدت زمان فیزیوتراپی برای هر فرد متفاوت باشد.
برخی از نکات دیگر در مورد کارهایی که نباید بعد از تعویض مفصل زانو انجام داد عبارتند از:
- تا زمان بهبود کامل زانوی خود از دویدن یا پریدن خودداری کنید.
- از ورزشهای پرتحرک که شامل تغییر سریع جهت میشوند خودداری کنید.
- بلافاصله پس از جراحی از راه رفتن روی سطوح ناهموار و ناهموار خودداری کنید. به جای آن از تردمیل استفاده کنید.
- از ورزش ها یا فعالیت هایی با خطر افتادن خودداری کنید.
راه رفتن بعد از عمل تعویض مفصل زانو سوال بسیاری از بیمارانی است که این جراحی را تجربه کرده اند. معمولا جراح متخصص ارتوپد، اطلاعات مراقبتی لازم بعد از عمل را، در اختیار شما قرار می دهد.لازم به ذکر است در ابتدا برای راه رفتن خود از وسایل کمکی مانند واکر و… استفاده نمایید و به گفته های پزشک خود گوش کنید تا دچار مشکل حرکتی نشوید.