درمان شانه یخ زده
شانه یخ زده یک وضعیت دردناک است که در آن شانه سفت و ملتهب و حرکت محدود می شود. علت اصلی ایجاد این عارضه مشخص نشده است، می تواند این اتفاق پس از آسیب دیدگی یا بی حرکتی شانه بعد از مدتی اتفاق بیفتد. درمان شانه یخ زده بستگی به شدت آن دارد. داروهای مسکن و ورزش، می تواند به کاهش علائم و درد شما نیز کمک کند. امروز می خواهیم در مورد درمان شانه یخ زده و علائم آن صحبت کنیم.
محتوا
شانه یخ زده با چسبندگی شانه چیست؟
شانه شما داری مفصل “توپ و سوکت” هست. توپ در بالای استخوان بازو در حفره کم عمق لبه ی شانه شما (کتف) جا می گیرد و حرکت می کند. کل مفصل درون یک کپسول فیبری قوی محصور می باشد. شانه یخ زده زمانی اتفاق می افتد که این کپسول ضخیم، منقبض و سفت تر از آنچه باید باشد می شود. به همین علت، شانه منجمد با اصطلاح پزشکی «کپسولیت چسبنده» نیز گفته میشود. شما می توانید این عارضه را فقط در یک یا هر دو شانه خود تجربه کنید.
هرچه درد بیشتری احساس کنید، در نتیجه احتمال استفاده از شانه کمتر می شود. این عدم استفاده از شانه سبب ضخیم شدن و سفت شدن کپسول شانه شده و حرکت شانه را دشوارتر می کند.
اگر بین 40 تا 60 سال سن دارید، احتمال ابتلا به شانه یخ زده بیشتر است و در بین زنان کمی شایع تر است. احتمال ابتلا به شانه یخ زده در افرادی با شرایط خاص پزشکی بیشتر است.
احتمال خطر ابتلا به شانه یخ زده در چه کسانی بیشتر است؟
- سن: بزرگسالان، معمولاً بین 40 تا 60 سال
- جنسیت: در زنان شانه یخ زده شایع تر از مردان است.
- آسیب اخیر شانه: هر آسیب یا جراحی شانه که منجر به عدم حرکت شانه شود. به عنوان مثال می توان به پارگی روتاتور کاف و شکستگی لبه ی شانه نیز اشاره نمود.
- دیابت: 10 تا 20 درصد افراد دیابتی به شانه یخ زده دچار می شوند.
- سایر بیماری ها و شرایط سلامتی: شامل سکته مغزی، کم کاری تیروئید (غده تیروئید کم کار)، پرکاری تیروئید (غده تیروئید پرکار)، بیماری پارکینسون و بیماری قلبی است.
اینکه چرا بیماری ها و بعضی از شرایط خطر ابتلا به شانه یخ زده را افزایش می دهند، هنوز مشخص نیست.
علائم شانه یخ زده چیست؟
فردی که شانه یخ زده دارد، مفصل شانه به طور مداوم دردناک و سفت خواهد شد. علائم و نشانه ها به تدریج ایجاد می شوند و ممکن است، معمولاً خود به خود برطرف شوند.
نشانه های شانه یخ زده به سه مرحله تقسیم می شود ولی در همه ی بیماران این مراحل صدق نمی کند:
1- فاز دردناک یا “انجماد”
به آرامی دردی ایجاد می گردد، که هنگام حرکت دادن شانه بدتر می شود و شانه شما به مرور سفت تر می شود. مرحله ی درناک ممکن است از دو تا نه ماه طول بکشد.
2- سفتی یا فاز “یخ زده”.
درد ممکن است در این مرحله کمتر شود، اما حرکت دادن شانه نیز دشوارتر می شود و بر فعالیتهای روزمره ی شما تأثیر میگذارد. ممکن است این مرحله تا یک سال طول بکشد.
3- مرحله تفکیک یا “ذوب”
در این مرحله، سفتی به تدریج کاهش یافته و اکثر افراد بهبودی کامل پیدا می کنند. این مرحله ممکن است، 6 ماه تا 2 سال یا حتی بیشتر طول بکشد.
اگر علائم سفتی و درد در شانه خود احساس می کنید، بهتر است هر چه سریعتر به متخصص ارتوپد در اهواز مراجعه کنید. تا از بدتر شدن شانه یخ زده جلوگیری کنید. سه مرحله بیان شده در بالا برای همه ممکن است صدق نکند. بهتر است به جای منتظر ماندن برای بهبود خود به خود این عارضه، به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
تشخیص شانه یخ زده چگونه است؟
برای تشخیص شانه یخ زده، پزشک شما موارد زیر را انجام می دهد:
- در مورد علائم و سابقه پزشکی شما سوال خواهد کرد.
- معاینه فیزیکی از بازوها و شانه های شما
- پزشک، شانه را در تمام جهات حرکت میدهد تا دامنه حرکت و وجود درد همراه با حرکت را بررسی نمایید.
- پزشک همچنین حرکت دادن شانه شما را برای مشاهده “محدوده فعال حرکتی” شما تماشا خواهد کرد.
- دو نوع حرکت شانه ی شما با هم مقایسه می شوند. افرادی که شانه منجمد دارند، دامنه حرکتی فعال و غیرفعال محدودی دارند.
- عکسبرداری با اشعه ایکس از شانه نیز بهطور معمول انجام میشود تا مطمئن گردد که علت علائم به دلیل مشکل دیگری مانند آرتریت در شانه نیست.
آزمایشات تصویربرداری پیشرفته مانند تصویربرداری MRI و اولتراسوند معمولاً برای تشخیص شانه یخ زده مورد نیاز نیستند. ممکن است تجویز به دلیل ردیابی علل دیگر به جز شانه یخ زده باشد.
چگونه شانه یخ زده را درمان کنیم؟
هدف کاهش درد و حفظ دامنه ی حرکتی و انعطاف پذیری در شانه است. با این حال، بهبودی ممکن است به آرامی صورت بگیرد. راه های مختلفی برای تسکین درد و کاهش علائم این عارضه وجود دارد.
- مسکن ها: داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی، ممکن است التهاب و درد خفیف شانه ی شما را کاهش دهند.
- داروهای مسکن تجویزی: که پزشک شما در صورتی که درد شما شدید باشد تجویز می کند.
همه مسکن ها برای هر بیمار مناسب نیستند، بنابراین مسکن ها باید با تجویز پزشک مصرف شوند.
- کمپرس سرد و گرم: می توانند به کاهش درد و تورم کمک کنند
- تزریق کورتیکواستروئید: با این حال، تزریق مکرر کورتیکواستروئید ممنوع است زیرا می تواند اثرات نامطلوبی از جمله آسیب بیشتر به شانه داشته باشد.
- تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS): این کار با بی حس کردن انتهای عصبی در نخاع که درد را کنترل می کند، عمل می کند.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپ یا پزشک متخصص می تواند تمرین هایی را برای حفظ تحرک و انعطاف پذیری تا حد ممکن بدون فشار آوردن به شانه یا ایجاد درد زیاد ارائه دهد.
در صورتی که تمام موارد گفته شده در کاهش درد موثر نباشد. پزشک شما ممکن است گزینه جراحی را توصیه کند.
جراحی شانه یخ زده
آرتروسکوپی شانه: یک نوع جراحی کم تهاجمی که در درصد کمی از موارد استفاده می شود. یک آندوسکوپ یا لوله کوچک از طریق یک برش کوچک به مفصل شانه وارد می شود تا هرگونه بافت اسکار یا چسبندگی از بین برود.
پزشک با توجه به شدت علائم و نشانه ها گزینه مناسبی را به شما توصیه می کند.