آرتروسکوپی مچ پا

درد در ناحیه مچ پا یکی از دردناک ترین مشکلات مفصلی می باشد. در واقع آرتروسکوپی مچ پا یک جراحی کم تهاجم می باشد . گاهی مشکلات ایجاد شده در مچ پا باعث آسیب رسانی به مفصل می شود، گاهی نیز موجب می شود استخوان اضافه در این قسمت ایجاد شود بنابراین برای درمان مشکلات در ناحیه مچ پا سریعا اقدام نمایید. آرتروسکوپی به معنای نگاه کردن به مفصل است و در آن از یک ابزار دارای دوربین که از طریق فیبر نوری کار می کند استفاده می شود. این دستگاه ابتدا ارزیابی لازم را انجام می دهد و سپس در صورت نیاز به جراحی از طریق ابزار های کمکی این کار انجام می شود. این کار برای افرادی که دچار اختلالاتی در مچ پا هستند به منظور تشخیص و درمان استفاده می شود.

محتوا

مراحل انجام آرتروسکوپی مچ پا

آرتروسکوپ یک وسیله برای مانیتور کردن ناحیه است که در گذشته فقط برای بررسی استفاده می شده و امروزه با پیشرفت ابزار های جراحی می تواند در کنار آن ها می تواند جراحی انجام دهد. آرتروسکوپی یک روش کم تهاجمی است اما به دلیل این که نیاز به برش دارد برای انجام آن با توجه به محل وقوع و میزان آسیب فرد نیاز به بیهوشی یا بی حسی نخاعی دارد.

در جراحی آرتروسکوپی مچ پا مانند آرتروسکوپی زانو و آرتروسکوپی لگن از دستگاهی به نام آرتروسکوپ استفاده می شود. این دستگاه شامل یک لوله باریک می باشد و انتهای آن دارای دوربین کوچک است. این دورین به مانیتور متصل می شود و جراح ارتوپدی می تواند در تمام مراحل جراحی جزئیات بدن بیمار را در داخل مانیتور مشاهده نماید. در این جراحی برش های بسیار کوچک می باشد. دستگاه آرتروسکوپ از یک برش کوچک داخل بدن بیمار قرار می گیرد و از برشی دیگر نیز وسایل لازم برای جراحی قرار می گیرد.

برای این که پزشک بتواند مفصل را معاینه کند یک یا چند برش ه اندازه ی دکمه زده می شود تا از این طریق آرتروسکوپ وارد مفصل شود و از زوایای مختلف مفصل بررسی شود. از همین برش ها وسایل جراحی نیز وارد می شوند و کار خود را انجام می دهند. امروزه روش آرتروسکوپی یک روش کار آمد برای درمان پارگی منیسک است و فقط کافی است پس از انجام این جراحی اقدامات پس از عمل به خوبی رعایت شوند.

پس از این جراحی در محل برش ها بخیه زده می شود که این بخیه ها در زمان مناسب باید توسط پزشک کشیده شوند و پس از آن معاینات دقیق انجام شود. در این مرحله پزشک توصیه به داشتن یک برنامه توانبخشی که شامل یک سری فعالیت های ورزشی و فیزیوتراپی و آب درمانی است می کند.

مدت زمان جراحی، میزان برش و جراحی و همچنین دوران نقاهت پس از این جراحی از عواملی هستند که با توجه به میزان آسیب برای هر فرد با دیگری متفاوت است. گگاهی نیز ممکن است در حین عمل جراح متوجه شود که این جراحی برای شما مناسب نبوده و درمان نمی شوید که معمولا در این نوع از بیماران پزشک در حین جراحی از ترکیب دو جراحی یا جراحی باز به تنهایی استفاده می کند.  

آرتروسکوپی زانو یک روش با حداقل تهاجم است که نسبت به جراحی باز فرد زود تر بهبود می یابد و کم تر با زخم و برش های بزرگ سر و کار دارد، بنابراین پس از عمل فرد با عوارض کمتری روبرو است.

مهم ترین اهداف آرتروسکوپی مچ پا

مشکلات ایجاد شده در مچ پا گاهی بسیار دردناک می باشند به قدری که بیمار قادر به حرکت پای خود نمی باشد و از انجام فعالیت های روزمره خود باز می ماند. مهم ترین هدفی که در جراحی آرتروسکوپی مچ پا به آن می پردازند درمان تمام مشکلات در این قسمت می باشد. گاهی نیز ممکن است مشکل ایجاد شده برای فرد قابل معاینه نباشد و از طریق آرتروسکوپی معاینه انجام گردد.

کاربرد آرتروسکوپی مچ پا

برای درمان بسیاری از مشکلات مفصلی مچ پا که ایجاد می شود می توان از آرتروسکوپی مچ پا استفاده نمود. مانند:

یکی از مواردی که بیماران بسیار درگیر آن می شوند آرتروز در مچ پا می باشد.

در جراحی آرتروسکوپی مچ پا می توان قرارگیری دقیق استخوان را بررسی نمود و در صورت وجود مشکل اقدام به رفع آن کرد.

در برخی مواقع ممکن است که رباط های مچ پا دچار شکستگی شوند. این کشیدگی باعث بی ثباتی در مفصل می شود. در این شرایط ممکن است مچ پا دپار تورم و درد شود. به علت آسیب وارد شده در هنگام خم کردن مچ پا دچار مشکل گردد.

محل زخم ممکن است باعث پارگی در ناحیه مفصلی شود و اسکار در مچ پا ایجاد گردد. این مشکل باعث ایجاد درد و گرفتگی و خشک شدن مفصل می شود. فیبروز یا همان آرتروفیبروز یکی از مشکلاتی است که برای درمان از آرتروسکوپی مچ پا استفاده می شود. همچنین گاهی ممکن است این اسکار ها آزادانه حرکت کرده و سبب ایجاد درد شوند.

عفونت های شدید در مفصل با استفاده از دارو درمانی و مصرف آنتی بوتیک ها از بین نمی روند و گاهی برای رفع آن ها نیاز به آرتروسکوپی مچ پا می باشد.

در این حالت بافت نرم پشت پا دچار ورم و التهاب می شود و معمولا مچ پا به سمت پایین خم می شود. این مشکل یکی از مشکلاتی است که بیشتر در بالرین ها و ورزشکاران و دیگر رقصنده ها مشاهده می شود. این مشکل نیز با آرتروسکوپی قابل درمان است.

در اثر پیچ خودگی مچ پا ممکن است مفصل مچ پا دچار آسیب شود. در این مورد ممکن است بیماران صدایی از پای خود بشنوند . برای تشخیص این مشکل از معاینه و تصویربرداری استفاده می شود و سپس فعالیت های بیمار زیر نظر گرفته می شود. در این نوع از جراحی غضروف آسیب دیده برداشته می شود و سپس روی استخوان سوراخ هایی زده می شود که باعث کاهش درد و عملیات خود ترمیمی می شود. گاهی نیز ممکن است پزشک برای درمان پیوند استخوان و غضروف را به بیمار پیشنهاد دهد.

در صورتی که بافت سینوویال که یک بافت نرم و پوشش دهنده ی مفصل پا است دچار آسیب شود می تواند با درد و ورم همراه باشد. برخی مشکلات مانند آرتریت روماتوئید و یا استئوآرتریت می توانند سبب ایجاد سینوویت شوند. این عارضه نیاز به جراحی دارد و باید بافت ملتهب از بین برود که برای این کار از آرتروسکوپی استفاده می شود.

کاندیدای مناسب آرتروسکوپی مچ پا

جراح ارتوپدی ابتدا از روش های غیرجراحی برای درمان مشکل بیمار استفاده می کند،  برخی از روش های شامل ورزش های خاص، فیزیوتراپی، دارو درمانی و … می باشد. اگر بیمار از این روش ها  نتیجه مطلوب کسب ننمود و درد آن نیز زیاد باشد جراح ارتوپدی از یکی از روش های جراحی مانند آرتروسکوپی مچ پا استفاده می کند. این روش یکی از بهترین روش درمانی برای افرادی می باشد که دچار عفونت و آسیب در ناحیه مفصلی خود شده اند.

اقدامات قبل از جراحی آرتروسکوپی مچ پا

مصرف دخانیات از 1 ماه قبل از جراحی ممنوع است.

حداقل از 2 هفته قبل از جراحی از نوشیدنی های الکل دار استفاده نشود.

شب قبل از جراحی استراحت لازم داشته باشید.

در صورت مصرف هر گونه دارویی ابتدا به چراح خود اطلاع دهید.

اقدامات بعد از جراحی آرتروسکوپی مچ پا

مچ جراحی بهتر است بالا قرار بگیرد.

داروهای تجویز شده توسط جراح ارتوپدی را به موقع مصرف نمایید.

استفاده از فیزیوتراپی برای سریع شدن وضعیت بیمار بسیار مهم می باشد.

مراجعه به متخصص ارتوپدی بعد از جراحی بسیار کاربردی می باشد.

مزایای عمل جراحی آرتروسکوپی 

عمل آرتروسکوپی ابتدا برای ورشکاران استفاده می شد اما با گذشت زمان و بررسی تاثیر آن به مرور زمان به یکی از جراحی های ارتوپدی تبدیل شد. این روش به دلیل کم تهاجمی بودن نسبت به جراحی باز بسیار مورد استقبال عموم قرار گرفت. این عمل به عنوان یکی از عمل های سرپایی به شمار می آید که پس از آن بیمار می تواند با گذشت چند ساعت به خانه برود.

دوره نقاهت جراحی مچ پا

معمولا برای انجام آرتروسکوپی برش های خیلی کوچکی زده می شوند که از طریق این برش ها آرتروسکوپ و ابزار جراحی وارد می شود و در نهایت جراحی انجام می شود. نتیجه جراحی برای نمایان شدن نهایتا 14 روز نیاز دارد و تغییر مفصل بعد از 14 روز قابل ارزیابی است. معمولا بعد از این جراحی به فرد انجام برخی ورزش ها و توانبخشی ها پیشنهاد می شود.

به طور کلی دوره نقاهت در این جراحی زیاد نبوده و بیمار پس از انجام جراحی بعد از چند روز می تواند به فعالیت های روزمره خود ادامه دهد. برای انجام ورزش فرد باید کمی مراعات کند اما برای ورزشکارانی که این جراح انجام می شود با توجه به بالا بودن قدرت بدنی آن ها، می توانند زود تر به حالت عادی خود بازگردند.

یکی از مواردی که بر دوران نقاهت تاثیر دارد این است که پیش از عمل میزان آسیب مشخص می شود و پزشک برای شما دوران نقاهت مورد نیاز را تخمین می زند؛ زیرا هر کس با توجه به آسیب وارد شده دارای شرایط متفاوتی می باشد.

عوارض جراحی آرتروسکوپی مچ پا

هر جراحی ممکن است شامل عوارض باشد. برخی این عوارض به دلیل رعایت نکردن نکات لازم توسط بیمار انجام میشود. برخی داروهایی که توسط جراح ارتوپدی تجویز می شود برای جلوگیری از عفونت باید به موقع مصرف گردد.

همچنین گاهی مشکلات به علت بی تجربه بودن جراح ارتوپدی رخ می دهد . بنابراین در انتخاب جراح ارتوپدی خوب نهایت دقت را داشته باشید.

هزینه آرتروسکوپی مچ پا

برای بدست آوردن هزینه آرتروسکوپی مچ پا ابتدا نزد جراح ارتوپدی مراجعه نمایید. جراح ارتوپدی ابتدا باید بیمار را معاینه کرده و بعد از بررسی مشکل بیمار هزینه آرتروسکوپی مچ پا را به بیمار اطلاع دهد.

دکتر پویان علوی نژاد

اينجانب متولد سال ١٣٥٥در اهوازمي باشم. دوره هاي ابتدايي، راهنمايي و دبيرستان خود را در اهوازگذرانده و در سال ١٣٧٣ در مقطع دكتراي عمومي وارد دانشگاه علوم پزشكي اصفهان شدم. پس از گذراندن دوره ي عمومي ، در سال ١٣٨٥تحصيلات تخصصي خود را در رشته ي ارتوپدي در دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز آغاز نمودم . بعد از اتمام دوره ي تخصصي ، در سال١٣٨٩طبابت خود را دراستان كرمانشاه و خوزستان آغاز نمودم و در اين مدت دوره هاي تكميلي فلوشيپي ارتروسكوپي را در المان و هند و دوره هاي ساليانه prp و Regenerative medicineدرآمريكا گذرانده ام و در حال حاضر ر دو بخش دولتي و خصوصي مشغول به خدمت رساني هستم.

پاسخ

چهارده − 13 =

مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه
Call Now Button