پیچ خوردن مچ پا، علت و راه های درمان آن

پیچ خوردن مچ پا ممکن است برای هرکدام از ما اتفاق افتاده باشد. درد حاصل از پیچ خوردن مچ پا باعث آزرده خاطر شدن فرد می شود. این درد ناشی از رگ به رگ شدن یا کشیدگی رباط در ناحیه ی مچ پا می باشد. تاندون و رباط های مچ پا نقش ویژه ای در حرکت دادن مچ پا دارند. عضلات موثر در تحرک مچ پا به وسیله ی تاندون ها به استخوان های پا متصل می شوند. اگر مفصل بیش از حد تحت فشار قرار گیرد ممکن است این تاندون ها و رباط ها کشیده یا پاره شوند که این امر باعث مختل شدن حرکت مفصل آسیب دیده و ایجاد درد در آن می شود. رگ به رگ شدن مچ پا بیشتر مربوط به رباط های این مفصل می باشد. بنابراین می توان علت شایع رگ به رگ شدن مچ پا را کشیدگی یا پارگی رباط دانست.

علت پیچ خوردن مچ پا

محتوا

پیچ خوردگی مچ پا چیست؟

رگ به رگ شدن مچ پا ممکن است هر زمان که مچ پای خود را به درستی بغلتانید، بچرخانید یا بپیچید اتفاق بیفتد. این حرکت می‌تواند رباط‌هایی را که استخوان‌های مچ پا را در کنار هم نگه می‌دارند کشیده شود یا باعث پارگی آنها شود. در بیشتر موارد، رگ به رگ شدن به رباط‌های مچ پا در قسمت بیرونی آسیب می‌زند و می‌تواند بسیار شبیه به شکستگی استخوان باشد. خوشبختانه، رگ به رگ شدن را می توان در خانه درمان کرد.

علت پیچ خوردن مچ پا چیست؟

پیچ خوردن مچ پا جزء آسیب های شایع در اندام های تحتانی بدن محسوب می شود. این پیچ خوردگی ممکن است بنا به دلایل مختلفی مانند حرکات جهشی ناگهانی، فرود نامناسب بعد از پرش و … در هنگام ورزش ایجاد شود. اما مواقعی هم ممکن است پیچ خوردن مچ پا در هنگام راه رفتن نیز اتفاق افتد.

پیچ خوردن مچ پا بصورت مکرر از جمله نکاتی است که باید مد نظر قرار داد و برای جلوگیری از این اتفاق چاره ای اندیشید. پیچ خوردن مکرر پا می تواند سبب آسیب های نامطلوب و جدی تر در مفصل شود.

علائم پیچ خوردگی مچ پا

اگر مچ پای خود پیچ ​​خورده باشد، متوجه یک یا چند مورد از علائم زیر خواهید شد:

  • درد در مچ پا
  • تورم
  • کبودی
  • حساسیت در صورت لمس ناحیه آسیب دیده
  • بی ثباتی در داخل مچ پا
  • کاهش دامنه حرکتی

درمان پیچ خوردگی مچ پا در منزل

برخی از اقدامات در هنگام پیچ خوردن مچ پا می تواند به تسکین درد ایجاد شده و بهبود عملکرد مچ پا کمک کند. از این اقدامات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از کمپرس سرد در ناحیه ی مچ پا

معمولا توصیه می شود مچ پای آسیب دیده را به مدت 15 الی 20 دقیقه سرد کنید. این سرد کردن را می توانید از طریق کمپرس سرد، یک بسته سبزیجات فریز شده یا یک بسته یخ که درون حوله قرار گرفته است، انجام دهید.

  • فیکس کردن مچ پا

با استفاده از یک کاور و پوشش منعطف و قابل ارتجاع (باندهای کشی مخصوص) مچ پای آسیب دیده را ببندید.

  • مچ پای آسیب دیده را بالاتر از قلب قرار دهید.

بالا قرار گرفتن مچ پا در حین استراحت باعث می شود میزان تورم در ناحیه ی آسیب دیده کمتر شود.

  • خوردن مسکن

مسکن های تجویز شده توسط متخصص ارتوپد و یا داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن می توانند باعث تسکین درد در ناحیه ی آسیب دیده شوند.

  • استراحت دادن به محل آسیب دیده

این امر باعث می شود سرعت بهبودی مچ پا بیشتر شود و عملکرد مچ پا زودتر به حالت قبل بازگردد. اگر با انجام موارد فوق درد در ناحیه ی مچ کاهش نیافت و یا دچار بی حسی در مچ پای خود بودید به متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید تا علت این امر مشخص شود و اقدامات لازم جهت درمان انجام پذیرد.

معاینات لازم برای درمان پیچ خوردگی مچ پا

پیچ خوردن مچ پا

ابتدا پزشک یک بازرسی بصری و فیزیکی از مچ پای شما انجام می دهد. پزشک مچ پا آسیب دیده را با مچ پای دیگر مقایسه می کند تا مشخص کند که آیا متورم و کبود شده است یا خیر.

در مرحله بعد، پزشک آزمایشی را انجام می دهد که به آن تست تپش قلب گفته می شود. این فقط میزان حساسیت اطراف آسیب را تعیین می کند. پزشک به آرامی اطراف مچ پا را فشار می دهد و تاندون های آسیب دیده را شناسایی می کند.

همچنین تعیین میزان حرکت مچ پا بسیار مهم است. پزشک با کشیدن مچ پای شما در جهات مختلف، آزمایش دامنه حرکتی را انجام می دهد تا ببیند کجا بیشتر دردناک است.

در نهایت، پزشک به آرامی مچ پای شما را در جهات مختلف می کشد تا ثبات آن را اندازه گیری کند.

بسته به نتایج بازرسی فیزیکی، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که آزمایش های تصویربرداری ضروری است. این معمولاً برای اطمینان از اینکه آسیب فقط به بافت‌های نرم رباط‌ها وارد شده و استخوان شکسته‌ای ندارید انجام می‌شود. چندین آزمایش مختلف تصویربرداری را می توان استفاده کرد، از جمله موارد زیر:

اشعه ایکس – رایج ترین نوع آزمایش تصویربرداری اشعه ایکس است. این آزمایش‌ها به پزشک اجازه می‌دهد تا ساختار استخوان را در داخل مچ پا ببیند و تشخیص دهد که آیا آسیبی وجود دارد یا خیر. این امر به ویژه در صورتی که دچار رگ به رگ شدن شدید شده باشید که ممکن است درد مشابه استخوان شکسته داشته باشد، رایج است.

MRI – نوع دیگری از تصویربرداری که ممکن است پزشک شما از آن استفاده کند، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا MRI است. این نوع اسکن برای ارزیابی تاندون‌ها و غضروف‌های اطراف محل آسیب انجام می‌شود و اگر نشانه‌هایی از رگ به رگ شدن مچ پا به جای پایین نشان داده شود.

سپس پزشک شما می تواند نوع پیچ خوردگی شما را تشخیص دهد. پیچ خوردگی درجه یک دردناک است، اما معمولاً می توانید راه بروید. رگ به رگ شدن درجه دو دردناک تر است و به سختی راه می رود. پیچ خوردگی درجه سه بسیار دردناک است و احتمالاً نمی توانید راه بروید.

بهبودی از پیچ خوردگی مچ پا

پیچ خوردگی مچ پا شایع است، اما همچنین بسیار دردناک است و نیاز به بهبودی دارد، که شامل سه مرحله متمایز است که به اطمینان از بهبود صحیح مچ پا کمک می کند.

مرحله 1 – در این مرحله، به مچ پا استراحت می دهید و از وارد کردن وزن به آن جلوگیری می کنید. یخ و دارو برای درد و تورم استفاده خواهد شد.

مرحله 2 – مرحله بعدی بر بازگرداندن قدرت، انعطاف پذیری و دامنه حرکتی به مچ پا آسیب دیده تمرکز دارد.

مرحله 3 – مرحله نهایی بر بازگرداندن شما به فعالیت مستقیم و همچنین تمرینات نگهدارنده برای ادامه درمان مچ پا آسیب دیده تمرکز دارد.

شما باید برنامه توانبخشی خود را کامل کنید. این برای تقویت ماهیچه های شما و بهبود انعطاف پذیری رباط های شما طراحی شده است و احتمال رگ به رگ شدن مچ پا را کاهش می دهد.

نتیجه گیری

پیچ خوردگی مچ پا بسیار شایع است. اما اگر علائم شما ظرف چند روز کاهش نیابد، تشخیص آسیب توسط پزشک مهم است. پزشک شما یک درمان پیچ خوردگی مچ پا را تجویز می کند که شامل استراحت و تجویز دارو، ورزش های مخصوص و حرکاتی است که انعطاف پذیری ایجاد می کند تا به شما کمک کند سریع تر و کامل تر بهبود پیدا کنید.

دکتر پویان علوی نژاد

اينجانب متولد سال ١٣٥٥در اهوازمي باشم. دوره هاي ابتدايي، راهنمايي و دبيرستان خود را در اهوازگذرانده و در سال ١٣٧٣ در مقطع دكتراي عمومي وارد دانشگاه علوم پزشكي اصفهان شدم. پس از گذراندن دوره ي عمومي ، در سال ١٣٨٥تحصيلات تخصصي خود را در رشته ي ارتوپدي در دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز آغاز نمودم . بعد از اتمام دوره ي تخصصي ، در سال١٣٨٩طبابت خود را دراستان كرمانشاه و خوزستان آغاز نمودم و در اين مدت دوره هاي تكميلي فلوشيپي ارتروسكوپي را در المان و هند و دوره هاي ساليانه prp و Regenerative medicineدرآمريكا گذرانده ام و در حال حاضر ر دو بخش دولتي و خصوصي مشغول به خدمت رساني هستم.

پاسخ

بیست + سیزده =

مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه
Call Now Button