در رفتگی مفصل آرنج
چه عواملی باعث در رفتگی مفصل آرنج می شوند؟
عوارض در رفتگی مفصل آرنج چیست؟
با ما همراه باشید تا با خواندن این مقاله به پاسخ سوالات فوق دست یابید.
اجزای تشکیل دهنده ی مفصل آرنج
استخوان های؛ بازو(در قسمت فوقانی مفصل آرنج)، زند زیرین و زند زبرین(استخوان های پایینی مفصل آرنج) ، سه استخوان تشکیل دهنده ی مفصل آرنج می باشند.
استخوان ساعد متشکل از دو استخوان زند زیرین (استخوانی که در راستای انگشت کوچک دست قرار دارد.) و استخوان زند زبرین(استخوانی که در راستای انگشت شست دست واقع شده است) می باشد.
در سمت داخلی و خارجی مفصل آرنج رباط هایی به منظور حفظ استحکام و پایداری مفصل آرنج وجود دارند. این لیگامان ها باعث اتصال استخوان های تشکیل دهنده ی مفصل آرنج می شوند. به طوریکه؛ رباط های قسمت خارجی سبب اتصال استخوان بازو به استخوان زند زبرین (رادیوس) می شوند و رباط های درونی نیز باعث اتصال استخوان بازو به زند زیرین (اولنا) می شوند.
انواع در رفتگی مفصل آرنج
در رفتگی مفصل آرنج به چه معناست؟
اصطلاحا به جدا شدن و انفصال استخوان های تشکیل دهنده ی یک مفصل، در رفتگی می گویند. در واقع زمانی که ارتباط آناتومیکی بین استخوان های تشکیل دهنده ی یک مفصل از بین برود، در رفتگی اتفاق می افتد.
بنابراین از بین رفتن اتصالات استخوانی در مفصل آرنج را در رفتگی مفصل آرنج می نامند.
نیمه در رفتگی آرنچ
زمانی که اتصال بین استخوان های تشکیل دهنده ی مفصل آرنج به طور کامل از بین نرفته باشد (یعنی در برخی سطوح استخوانی ارتباط ضعیف مفصلی برقرار باشد.) در اصطلاح نیمه در رفتگی (Subluxation) اتفاق می افتد.
علل در رفتگی مفصل آرنج
این نوع در رفتگی شایع نیست اما با این حال عواملی می توانند احتمال در رفتگی مفصل آرنج را قوت بخشند. بطور مثال:
- زمین خوردن روی کف دست می تواند احتمال در رفتگی مفصل آرنج را تشدید کند.
اگر زمانی که فرد روی زمین می افتد، دست خود را در حالت کشیده رو به جلو نگه داشته باشد، فشار زیادی به ناحیه ی آرنج وارد می شود که این اعمال فشار می تواند باعث از بین رفتن اتصالات استخوانی و ایجاد در رفتگی این مفصل شود.
- تصادف
ممکن است سرنشین اتومبیل در هنگام تصادف، دست خود را بصورت مستقیم و کشیده به داشبور تکیه دهد تا از پرتاب شدن به سمت جلو، جلوگیری کند. با برخورد اتومبیل به مانع فشار وارد شده از طریق داشبور به دست فرد منتقل می شود که در این صورت همانند مراحل فوق، این اعمال فشار می تواند سبب از بین رفتن اتصالات استخوانی و دررفتن مفصل آرنج شود.
- علل ارثی
بطور مثال؛ در برخی افراد شاهد کم بودن قوس زائده ی اولکرانون می باشیم که این امر احتمال در رفتن مفصل آرنج را به دنبال اعمال فشار و یا وارد شدن ضربه به این مفصل، را افزایش می دهد.
علائم در رفتگی آرنج
از نشانه های مشهود در رفتگی مفصل آرنج می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دفرمگی و تغییر شکل دادن مفصل آرنج نشانه ی مشهودی از در رفتن این مفصل می باشد.
- احساس درد شدید
- تورم مفصل آرنج به دنبال در رفتگی
- در برخی موارد با کبودی قسمت داخلی مفصل مواجه می باشیم.
تشخیص در رفتگی مفصل آرنج
هنگامی که علائم فوق را داشتید به متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید. انجام رادیوگرافی ساده می تواند پزشک را در تشخیص درست و دقیق عارضه ی موجود کمک کند.
همچنین با انجام رادیوگرافی میزان جابجا شدن استخوان ها و احتمال ایجاد شکستگی نیز تشخیص داده می شود.
عوارض در رفتگی آرنج
از عوارض نامطلوب ناشی از در رفتگی مفصل آرنج می توان به مواردی همچون:
- آسیب دیدن اعصاب محیطی در مفصل آرنج (آسیب دیدگی هایی نظیر: کشیدگی و یا فلج شدن این اعصاب)
- آسیب دیدن شریان بازویی
- محدود شدن دامنه ی حرکتی مفصل (این محدودیت ناشی از چسبندگی بافت های خارجی و داخلی مفصل می باشد.)
- استخوان سازی نابجا (در مواقعی با در رفتن مفصل شاهد استخوان سازی نابجا می باشیم که این امر محدودیت حرکتی در مفصل ایجاد می کند.)
- اگر شدت در رفتن مفصل زیاد باشد ممکن است، شکستگی استخوان رادیوس نیز رخ دهد. در این حالت عروق و اعصاب مفصلی آسیب می بینند.
جا انداختن آرنج دست
به منظور جلوگیری از عوارض نامطلوب در رفتگی آرنج و ممانعت از آسیب دیدگی عروق و اعصاب مفصل آرنج، نیاز است تا با مراجعه به متخصص ارتوپدی، اقدامات لازم جهت جا انداختن این مفصل صورت پذیرد.
- جا انداختن بدون جراحی
در این حالت با تجویز داروهای مسکن، درد بیمار کاهش می یابد و با بیهوشی سبک آرنج فرد جا انداخته می شود. بعد از جا انداختن مفصل، از آتل به منظور بی حرکت ساختن مفصل مورد نظر استفاده می شود.
- جا انداختن با جراحی
اگر شدت در رفتگی به قدری باشد که با اقدامات غیرتهاجمی درمان نشود، ناچارا پزشک از طریق عمل جراحی مفصل آرنج را جا می اندازد.
نتیجه گیری
جا انداختن در رفتگی مفصل آرنج نیاز به سرعت و دقت عمل پزشک دارد. اگر این جا اندازی غیر اصولی انجام شود، بر میزان عوارض نامطلوب موجود افزوده می شود و عملکرد مفصل آرنج نیز مختل می گردد.
بنابراین توصیه ی ما به شما هم وطنان عزیز ساکن اهواز این است که در صورت بروز در رفتگی مفصل آرنج به بهترین متخصص ارتوپدی در اهواز مراجعه نمایید و عارضه ی موجود را برطرف سازید.
با تشکر مدیریت سایت: دکتر پویان علوی نژاد، جراح و متخصص ارتوپد در اهواز
راه های ارتباطی:
شماره تماس: ۰۶۱۳۳۹۱۶۲۳۳
صفحه اینستاگرام