در رفتگی زانو
چه زمان در رفتگی زانو اتفاق می افتد؟ چگونه می توان در رفتگی زانو را تشخیص داد؟ استخوان های مفصل زانو توسط رباط ها به یکدیگر متصل اند. همچنین مفصل زانو از طریق رباط هایی به استخوان ران اتصال می یابند که این امر پایداری مفصل زانو و کارکرد آن را تقویت می بخشد. هنگام در رفتگی زانو(Knee dislocation ) رباط های اتصال دهنده در این مفصل پاره می شوند و استخوان ساق جابجا و ناپایدار می شود که در این حالت مفصل زانو دچار تغییر شکل می گردد و دچار محدودیت حرکتی می گردد. با ما همراه باشید تا در این مقاله به در رفتگی زانو و نحوه ی تشخیص آن بپردازیم.
دکتر پویان علوی نژاد ، بهترین جراح ارتوپدی در اهواز با دانش بروز و مهارت بالا می باشند . شما عزیزان می توانید جهت دریافت هرگونه مشاوره ، از دکتر علوی نژاد با شماره ۰۶۱۳۳۹۱۶۲۳۳ تماس حاصل نمایید و یا به کانال اینستاگرام ایشان مراجعه کنید.
محتوا
انواع در رفتگی زانو
در رفتگی زانو انواع متفاوتی دارد که بر اساس پارامتر هایی نظیر : نوع در رفتگی ( بسته یا باز بودن) ، قابلیت جا افتادن ( قابل جاانداختن reducible یا غیرقابل جاانداختن Irreducible ) ، موقعیت استخوان تیبیا ( ساق) نسبت به استخوان فمور ( ران ) تعیین می شود که انواع آن عبارتند از:
- در رفتگی قدامی
- در رفتگی خلفی
- در رفتگی مدیال
- در رفتگی لاترال و روتاری
علل در رفتگی زانو
معمولا در رفتگی زانو به ندرت ایجاد می شود ، زیرا رباط های اتصال دهنده ی این مفصل از قدرت بالایی برخوردارند. اما ممکن است عواملی سبب در رفتن این مفصل شود که عبارتند از:
- در پی وارد شدن ضربات شدید به زانو
- افتادن روی زانو
- در رفتگی زانو به هنگام تصادفات شدید رانندگی
- اعمال فشار شدید به ناحیه ی زانو
موارد ذکر شده ممکن است سبب پارگی رباط صلیبی زانو نیز شوند که این امر هم به نوبه ی خود باعث ایجاد اختلالات نامطلوبی در مفصل زانو می شود. به دنبال در رفتگی زانو ، نحوه ی قرار گیری و امتداد استخوان ران ( فمور ) و استخوان ساق پا ( تیبیا ) مختل می شود که این امر سبب تغییر شکل در مفصل زانو می گردد.
تشخیص در رفتگی زانو
این عارضه را می توان با معاینات و بررسی های پزشکی تشخیص داد. بررسی های لازم جهت تشخیص در رفتگی زانو عبارتند از:
- تصویر های تهیه شده از رادیوگرافی
به منظور بررسی شکستگی های احتمالی در مفصل زانو
- بررسی نبض
در هنگام آسیب دیدن زانو و دررفتگی زانو معمولا پزشک نبض را بررسی می نماید. عروق تغذیه کننده ی ساق پا از ناحیه ی پشتی زانو عبور می کنند و به ساق می رسند. در مواردی ممکن است برای بررسی گرفتگی عروق از آنژیوگرافی یا سونوگرافی داپلر بهره گرفت.
- معاینه و بررسی اعصاب ناحیه ی پا
اعصاب موجود در زانو ، ساق و… نقش بسزایی در انتقال پیام های عصبی و در نتیجه حرکت پا ایفا می کنند. آسیب دیدگی و یا دررفتگی مفصل زانو ممکن است به این اعصاب آسیب برساند. بنابراین نیاز است پزشک اعصاب پا و ناحیه ی زانو و اختلالات ایجاد شده را نیز بررسی کند. ( معمولا در این بررسی پزشک از بیمار می خواهد تا پای خود را بالا و پایین کند و یا مچ خود را بچرخاند تا از نظر حرکتی وحسی ، پای بیمار را بررسی کند. )
درمان در رفتگی زانو
بدنبال در رفتن زانو نیاز است تا اقدامات لازم جهت جا انداختن مفصل زانو هرچه سریع تر انجام گیرد. در این حالت نیاز است به متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا وضعیت مفصل بررسی شود و اقدامات لازم جهت رفع عارضه ی موجود انجام پذیرد.
در اکثر موارد جا انداختن زانوی در رفته بدون بیهوشی انجام می پذیرد اما گاهی ممکن است در حین در رفتگی مفصل زانو ، عوارضی همچون : گیر افتادن بافت میان قطعه های جابجا شده یا آسیب دیدگی عروق اتفاق افتد ، که در این حالات نیاز است پزشک از تکنیک های درمانی دیگری مانند جراحی ، برای جا انداختن زانو کمک گیرد. با درمان دررفتگی زانو لازم است پای بیمار طبق نظر متخصص ارتوپد ، مدتی بی حرکت بماند تا مفصل به حالت عادی خود بازگردد. سپس با انجام حرکات فیزیوتراپی می توان دامنه ی حرکت و کارایی مفصل را تقویت بخشید.