درمان آرتروز
درمان آرتروز به منظور کاهش درد و بهبود عملکرد است. هیچ درمانی برای آرتروز وجود ندارد، اما درمان می تواند احتمال آسیب مفاصل و نیاز به مداخله جراحی را کاهش دهد. گزینه های درمانی شما برای این بیماری بستگی به شدت علائم و مفاصل شما دارد. برای اکثر افراد، داروهای مسکن و تغییر شیوه زندگی برای تسکین درد و علائم کافی است. برخی دیگر برای درمان به داروهای قوی تر یا جراحی نیاز دارند. در این مطلب می خواهیم به گزینه های درمانی این بیماری و همچنین نحوه ی تشخیص آن بپردازیم.
محتوا
بیماری آرتروز چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر در مفاصل خود درد دارید به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. پزشک از شما در مورد علائم شما سوال می کند و شما را معاینه می کند تا بررسی کند که آیا ممکن است به آرتروز مبتلا باشید یا خیر.
پزشک شما را برای بررسی تغییر شکل و سایش مفاصل شما عکسبرداری با اشعه ایکس تجویز می کند. آزمایش خون ممکن است به رد سایر انواع آرتریت، مانند آرتریت روماتوئید کمک کند.
گزینه های درمانی آرتروز چیست؟
هیچ درمانی برای آرتروز وجود ندارد، اما بسیاری از افراد مبتلا به آرتروز می توانند علائم خود را به طور موثر مدیریت کنند. این می تواند به آنها کمک کند تا به فعالیت های روزانه خود ادامه دهند و زندگی سالم و لذت بخشی داشته باشند.
مدیریت درد
1-ماساژ، بسته های حرارتی و تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS) ممکن است به کاهش درد کمک کند.
2-داروهای مسکن: گروهی از داروهای تسکین دهنده به نام داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) می توانند درد، سفتی و تورم آرتروز را کاهش دهند.
3-تزریق کورتیزون به مفصل دردناک بسته به اینکه کدام مفصل درگیر شده باشد می تواند درد را برای چند هفته کاهش دهد. با این حال، محدودیتی برای تعداد تزریقات وجود دارد.
4-ژل درمانی: یکی دیگر از روش هایی که می توان در درمان آرتروز زانو بکار گرفت ژل درمانی می باشد ، اسید هیالورونیک که موجب سفت و چسبناک شدن مایع مفصلی می شود ماده ای است که به صورت طبیعی در مایع مفصلی وجود دارد .یکی از علت های آرتروز زانو می توان کاهش تولید اسید هیالورونیک باشد زمانی که غلظت این ماده در مایع مفصلی کاهش پیدا می کند می تواند باعث بروز مشکلاتی در مفاصل شود .
روش درمانی بدین گونه می باشد که این مایع در ناحیه مورد نظر تزریق می شود این مایع که مشابهت بسیاری با مایع مفصلی دارد موجب روان سازی مفصل می شود و در نتیجه آن را حفظ می کند . ژل درمانی یک روش درمانی موقتی می باشد ممکن است بعد از گذشت مدتی حدودا 6 تا 9 ماه دیگر دو مرتبه علائم آرتروز بازگردد که در این صورت دو مرتبه باید تزریق صورت گیرد . ژل درمانی در درمان آرتروزهایی که شدید نمی باشند، روش مناسبی می باشد. در موارد شدید نمی توان نتایج بسیار موفقیت آمیزی را از این روش درمانی دریافت کرد.
تغذیه سالم و کاهش وزن
هیچ رژیمی وجود ندارد که آرتروز را درمان کند. یک رژیم غذایی متعادل به حفظ سلامتی شما کمک می کند.
وزن اضافی بدن باعث افزایش استرس بر روی بسیاری از مفاصل، به ویژه زانوها، باسن و کمر می شود. اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن می تواند به کاهش درد و کاهش آسیب بیشتر به مفاصل شما کمک کند.
مراقب چربی های اشباع شده موجود در گوشت قرمز، مرغ و لبنیات پرچرب باشید. مصرف بیش از حد ان ها باعث افزایش سطح کلسترول LDL ناسالم شما می شود که با افزایش آسیب غضروف در افراد مبتلا به آرتروز مرتبط است.
فیزیوتراپی و ورزش منظم
ورزش منظم یکی از موثرترین درمان ها برای مدیریت آرتروز است. مفاصل و ماهیچه های شما را سالم و انعطاف پذیر نگه می دارد و می تواند درد را کاهش دهد. ورزش از سایر مشکلات سلامتی نیز جلوگیری می کند.
فیزیوتراپی یک روش درمانی کم تهاجمی و بدون جراحی می باشد که می توان در درمان آرتروز تاثیر بسیاری داشته باشد . بعد از گذشت یک تا دو جلسه به طور کامل می توان اثرات مفید فیزیوتراپی که شامل بهبود دامنه حرکت، آرامش درد و بهبود عملکرد مفصل است را مشاهده کرد . برای بهبود دامنه ی حرکتی زانو انجام دادن ورزش های استقامتی بسیار کمک کننده می باشد .
اما باید در نظر داشت، زمانی که فیزیوتراپی و ورزش توسط پزشک ارتوپد برای بیمار در نظر گرفته می شود، اقدام به انجام دادن آن ها کرد. زیرا در برخی از موارد انجام دادن ورزش ممکن است تاثیر گذاری منفی داشته باشد بعنوان مثال در بیمارنی که زانوهای هم ترازی ندارند استحکام بیش از اندازهی عضلات چهار سر ران می تواند، موجب وخیم شدن اوضاع گردد.
ارتوکین تراپی
با روش درمانی ارتوکین تراپی می توان علائم و نشانه های آرتروز مانند درد، تورم ، محدودیت در حرکت و … را به طور کامل با یک یا چند جلسه درمانی برطرف کرد .
ارتوکین تراپی جایگزین بسیار مناسبی برای سایر روش های درمانی آرتروز می باشد که نتایح آن بسیار طولانی مدت و ماندگاری است . با استفاده از این روش درمانی دیگر نیازی به جراحی تعویض مفصل نمی باشد مگر در شرایطی که آرتروز بسیار شدید باشد.
اوزون درمانی
یکی از روش های درمانی جدید و نوینی که امروزه برای درمان آرتروز زانو استفاده می شود اوزون درمانی است . در این روش درمانی ماده ای که ترکیبی از پروکائین، ازن و ویتامین B12 است در ناحیه مورد نظر تزریق می شود و با تولید مواد مغزی در بافت موجب بهبود عملکرد بافت آسیب دیده می شود و در نتیجه درد و تورم ناشی از آرتروز را تسکین می دهد. بعد از گذشت یک تا دو جلسه درمانی به طور کامل بیمار می تواند تاثیرات آن را مشاهده نماید، اوزون تراپی موجبات تحریک رسوبات فیبری می شود، که این رسوبات به ترمیم بافت آسیب دیده کمک بسیار شایانی می کند.
درمان با سلول های بنیادی
در این روش درمان آرتروز با سلول های بنیادی با تزریق سلول های که اغلب از خود فرد استخراج می شود، انجام می گیرد، که سبب بهبود التهاب . کاهش درد و همچنین ترمیم بافت آسیب دیده می شود.
جراحی
اگر علائم شما بر فعالیت های روزانه شما تأثیر می گذارد و نمی توان آن ها را به روش های دیگر مدیریت کرد، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. انواع مختلفی از جراحی برای آرتروز وجود دارد.
- آرتروپلاستی (تعویض مفصل) شامل برداشتن انتهای آسیب دیده استخوان ها و جایگزینی آنها با قطعات فلزی، سرامیکی یا پلاستیکی است..
- استئوتومی شامل برداشتن بخش کوچکی از استخوان برای بهبود موقعیت استخوانها در مفصل است. معمولاً روی زانوها و گاهی اوقات باسن انجام می شود.
- آرتروسکوپی : شامل قرار دادن یک دوربین کوچک در مفصل برای دیدن مستقیم آن ناحیه است. جراح شما ممکن است قادر به برداشتن یا ترمیم غضروف آسیب دیده باشد.
چگونه می توان از بیماری آرتروز پیشگیری کرد؟
امکان پیشگیری کامل از ابن بیماری وجود ندارد. با این حال، به حداقل رساندن خطر ابتلا به این بیماری با اجتناب از آسیب و داشتن یک سبک زندگی سالم امکان پذیر است.
- حفظ وزن سالم: اگر اضافه وزن دارید، با یک پزشک در مورد بهترین راه ها برای کاهش وزن صحبت کنید.
- کنترل قند خون: قند خون بالا می تواند خطر ابتلا به آرتروز را افزایش دهد.
- روزانه فعال باشید: سعی کنید روزانه حداقل 30 دقیقه ورزش کنید.
- از مفاصل در برابر آسیب محافظت کنید: مراقب فعالیت های روزانه باشید و از فعالیت هایی که بیشتر به مفاصل آسیب دیده فشار وارد می کنند اجتناب کنید. راههای ایمنتری را برای بلند کردن یا حمل کردن در نظر بگیرید و هدف خود را تمرین وضعیت بدنی خوب قرار دهید.
- مراقب درد باشید: اگر دردی را تجربه می کنید که حداقل یک ساعت بعد از فعالیت ادامه دارد، باید به مفاصل آسیب دیده استراحت دهید. برای مدیریت درد از کیسه یخ استفاده کنید. اگر بعد از ورزش یا سایر فعالیتها اغلب دچار درد میشوید، به یک پزشک ارتوپد مراجعه کنید. پزشک می توانند به شما در تعیین منبع درد و نحوه مدیریت بهترین آن کمک کنند.
کلام آخر
بهترین کار برای بیماری آرتروز این است که به محض مشاهده علائم به بهترین متخصص ارتوپد در اهواز مراجعه کنید، به خصوص اگر این بیماری انجام فعالیت های معمول شما را سخت می کنند. احتمالاً مجبور خواهید بود برای مدت طولانی علائم خود را مدیریت کنید، اما پزشک شما به شما کمک میکند ترکیبی از درمانها را بیابید که شما را فعال نگه میدارد و مفاصل شما را ایمن و حمایت کند.