اهواز، کیانپارس، خیابان ۱۲ غربی، برج سپید، طبقه اول، واحد ۱۰۶

ساییدگی زانو

همه چیز درباره درمان سائیدگی زانو

 سائیدگی زانو ، یک بیماری شایع در میان بیماری های مفصل زانو می باشد که امروزه افراد زیادی را به دلیل نحوه ی زندگی نامناسب، درگیر می کند.

در این مقاله به سائیدگی زانو وعوارض ناشی از آن می پردازیم.

یکی از شایع ترین مراجعات پزشکی؛ به دلیل آرتروز زانو می باشد. علائم مشخص این عارضه، متورم شدن به همراه احساس درد در ناحیه ی زانو می باشد. معمولا این عارضه در سنین بالا بیشتر ظهور می یابد. یک وسیله ی نقلیه مثل اتومبیل را در نظر بگیرید : این وسیله عمر مشخصی برای انجام فعالیت دارد و به مرور زمان، بر اثر کاری که انجام می دهد فرسوده می شود. حال در این میان، انجام فعالیت های نامناسب و نادرست سبب می شود تا عمر طبیعی اتومبیل کوتاه تر شود و فرسودگی زودرس در آن اتفاق افتد و فعالیتش مختل شود.

 عوارض ناشی از سائیدگی زانو  برای بسیاری از بیماران ایجاد درد و ناراحتی می کند.  دکتر پویان علوی نژاد ، بهترین جراح ارتوپدی در اهواز  می باشد، که در زمینه ی درمان پارگی منیسک ، دانش و مهارت فراوانی دارند. شما عزیزان می توانید جهت دریافت هرگونه مشاوره از دکتر علوی نژاد با شماره ۰۶۱۳۳۹۱۶۲۳۳ تماس حاصل نمایید . 

زانو مفصلی می باشد که در جهت های مختلفی حرکت می کند. در ظاهر زانو تنها، خم و راست می شود. اما در نظر متخصص ارتوپد، زانو مفصلی می باشد که هم می چرخد و هم می لغزد. حرکت دوم زانو یا همان لغزیدن آن، باید مورد توجه قرار بگیرد، زیرا لغزیدن نامناسب مفصل زانو، سبب سائیدگی زانو می شود.

نکات مهم در پیشگیری از سائیدگی زانو

  1. در حد امکان از چهار زانو نشستن امتنا کنید ( چهارزانو نشستن و یا دو زانو نشستن به مدت طولانی، سبب اعمال فشار خیلی زیادی به مفصل زانو می شود.)
  2. توصیه می شود بیشتر از توالت های فرنگی استفاده شود.
  3. به طور معمول آستانه ی مطلوب برای فعالیت زانو، به منظور نشستن ؛ 0 درجه (زانو کاملا صاف باشد) تا 70 درجه، در نظر گرفته می شود. نشستن درحالتی که زانو ها در زاویه ی 90 درجه قرار داشته باشند هم سبب ایجاد فشار در مفصل زانو می شود.
  4. به منظور تغذیه رسانی به غضروف های درونی مفصل زانو، نیاز است تا زانو حرکت داشته باشد. حرکت داشتن زانو سبب می شود تا مایع مفصلی که در آن قرار دارد ، جریان یابد و مواد مغذی را به غضروف ها هدایت کند. بنابراین با تکان ندادن طولانی مدت زانو و عدم فعالیت این مفصل، امکان بروز آرتروز زانو در فرد وجود دارد.
  5. در هنگام رانندگی توصیه می شود به دلیل جلوگیری از خم شدن بیش از اندازه ی زانو ها، فاصله ی نشستن و فاصله از فرمان رعایت شود.
  6. یا همچنین افرادی که کوهنوردی می کنند، باید اینک نکته را بدانند که هنگام پایین آمدن از کوه فشار زیادی به مفصل زانو وارد می شود. بنابراین تغییر شیوه ی زندگی و اصلاح فعالیت ها و رفتار های بدنی نامناسب و نامطلوب به جلوگیری از ساییدگی زانو کمک شایانی می کند.

عضلاتی که سبب حرکت دادن مفصل زانو می شوند

عضلات جلوی ران (عضله ی چهار سر مفصل زانو) : تقویت این عضلات سبب تسهیل حرکت زانو می شود. مفصل زانو مفصلی ایزومتریک می باشد، یعنی زانو تغییر سایز و اندازه نمی دهد و تنها عضلات چهار سر آن،  منقبض وسفت می شوند که این امر سبب بالا کشیدن کشکک زانو می شود، و با شل شدن و انبساط این عضلات کشکک شل می شود و به حالت اولیه ی خود بر می گردد.

درمان سائیدگی زانو

برخی از بیماران هستند که با درد شدید زانو به متخصص ارتوپد مراجعه می کنند. بطور معمول سن این افراد بالا می باشد ( به طور معمول بالای 60 سال) و میزان آسیب دیدگی در مفصل زانو بسیار زیاد می باشد. به طور مثال اگر مفصل زانو به دلیل سائیدگی بیش از حد ویا تحلیل غضروفی، منحرف شده باشد تنها راه درمانی برای بیماری با این علائم و سن بالا، تعویض مفصل زانو می باشد.

به دلیل اینکه تعویض مفصل در سنین پایین توصیه نمی شود، بنابراین به منظور کمک به طول عمرمفصل آسیب دیده و تقویت آن، تا زمانی که فرد به سن مناسب برای تعویض مفصل برسد، از روش های درمانی کمک کننده استفاده می شود.

بطور مثال: اگر غضروف های زانو تحلیل رفته باشند و سن بیمار هم در محدوده ی مناسبی قرار داشته باشد، می توان از روش های درمانی دیگری هم به منظور بهبودی کمک گرفت. مثلا :

  1. انجام تکنیک PRP  ( فاکتور های رشد را استخراج می کنند و به داخل زانو تزریق می کنند، به این امید که این مواد در زانو تبدیل به سلول های زاینده ی غضروف شوند)
  2. تزریق مواد دیگر که نقش مایع میان مفصلی را ایفا می کنند. (این مواد مانند روغن تسهیل کننده برای حرکت مناسب زانو می باشند)

باید توجه داشت که این مواد تزریقی، عارضه ی موجود را درمان نمی کنند، فقط به منظور نگهدارنده ی مفصل و کمک به کارایی آن، استفاده می شوند.

تکنیک PRP چیست؟

همان طور که می دانید واژه prp به معنای پلاسما تراپی یا درمان با پلاسمای خون می باشد. معمولاً پی آر پی برای درمان بیماری‌ های خاص و مختلفی مورد استفاده واقع می شود. به طور کلی این روش برای درمان آرتروز، روماتیسم و غیره بسیار موثر می باشد. معمولاً پلاسمای خون  که از پلاکت ها که فاکتورهای محرک رشد هستند، غنی شده است. زمانی که پزشک این پلاسمای خون را به زانوی فرد تزریق می کند، این ناحیه دچار تحریک برای کلاژن سازی می‌شود. لذا با تولید سریع کلاژن ها می توانند سلول های در حال فرسایش را بازسازی و جوان نمایند. آرتروز همان بیماری بسیار دردناک و رایجی است که بیش تر، در خانم ها دیده می شود. لذا با استفاده از prp زانو شما می توانید انواعی از آرتروز را در خانم ها و حتی در آقایان مشاهده کنید. فاکتورهای رشدی که پلاکت نام دارند، در خون به وفور دیده می شوند. اما نمی توان خون را همراه با تمام محتویاتی که دارد به بافت زانو تزریق نمود. به همین جهت با استفاده از سانتریفیوژ پلاسما و سرم خون را از آن جدا می نمایند. زمانی که پلاسمای خون از خون جدا می ‌شود، مواد و املاحی چون گلبول های قرمز، گلبول های سفید و سایر مواد موجود در خون ته‌نشین می‌ شوند. روی سطح این مواد ته نشین شده پلاسما یا سرم خون واقع می ‌شود. پس از استخراج پلاسما آن را به ناحیه مد نظر تزریق خواهند نمود.

روش PRP زانو

اگر پزشک شرایط شما را طوری ببیند که می توانید از درمان پی آر پی زانو استفاده کنید، حتماً این روش را به شما توصیه خواهد کرد. اما مراقبت هایی برای بعد از این عمل وجود دارد. شما باید سه روز اول اعمال این روش، هر دو ساعت یک بار با استفاده از یک کمپرس یخ، ناحیه ی تزریق را سرد نگه دارید. این روش مانع از ملتهب شدن زانوی شما خواهد شد. برای درمان درد های ناشی از استفاده ی پی آر پی زانو، به هیچ عنوان نباید از مسکن هایی چون پروفن، ایبوپروفن و ژلوفن و غیره استفاده گردد. لذا استراحت زیاد و ساکن نگه داشتن زانو می‌تواند بهترین درمان برای پا و بهترین مراقبت بعد از عمل پی آر پی باشد.

عوارضPRP زانو

در رابطه با این روش پرسیده می شود که آیا عوارضی نیز خواهد داشت؟ باید بدانید که با توجه به عمل هایی که تاکنون اتفاق افتاده است. افراد بسیار کمی به طور نادر به این عوارض، دچار شده اند. برخی از این عوارض به شرح زیر هستند:
– عفونت موضعی در ناحیه زانو
– درد شدید در ناحیه زانو
– آسیب رسیدن به اعصاب در این ناحیه
و غیره.
اما این موارد بسیار نادر بوده و معمولاً جز عوارض رایج این روش به شمار نمی رود. به طور کلی شما بعد از این روش ممکن است، دچار سردرد، تعریق زیاد، افزایش تعداد ضربان قلب شوید و همچنین درد و سفتی موضعی را به همراه داشته باشید. این عوارض کاملاً طبیعی می باشد و پس از مدت کوتاهی رفع خواهد شد.
در رابطه با مراقبت های قبل و بعد از روش پی آر پی زانو باید بدانید که لازم است بعد از این روش باید یک وزن ایده آل داشته باشید. لذا وزن های بالا می ‌تواند موجب آسیب رساندن به سلول های بازیابی شده شود. ورزش کردن نیز اگر به طور مداوم اما آهسته باشد. می ‌تواند به این روش کمک بسزایی کند. ورزش مکمل خوبی برای درمان با روش prp می باشد.

استفاده از prp زانو برای دسته های مختلف آرتروز

افرادی که دارای آرتروز زانو هستند، به پنج دسته تقسیم می ‌شوند.
دسته اول زانوی آن ها در مرحله صفر قرار دارد. این مرحله معمولا زانو هایی می باشند که کاملاً سالم و طبیعی بوده اما احتمال وجود آرتروز در آن ها دیده می ‌شود. در این دسته از افراد هیچ گونه درمانی نیاز نیست. لذا تنها رعایت و پیشگیری از مبتلا شدن به آرتروز می ‌تواند راه حل مفیدی باشد.
دسته دوم افرادی هستند که به آن ها گفته oa می‌ شود. این افراد به تازگی دچار آرتروز شدند و آسیب ‌های ناچیزی از این بیماری دیده اند. دسته دوم با استفاده از درمان های بسیار خفیف و ورزش‌ های آهسته درمان خواهند شد.
اما دسته سوم افرادی هستند که آن ها یک مرحله جلوتر بوده و بیماری آن ها شدت بیشتری دارد. لذا تنها ورزش ‌های آهسته درمان مناسبی برای این افراد نیست. این افراد باید از زانوبند استفاده کنند و کفش های مناسب را خریداری نمایند. به این دسته از افراد توصیه می ‌شود که وزن خود را کنترل کنند و به طریقه صحیح نشست و برخاست نمایند.
دسته آخر افرادی هستند که دارای آرتروز بسیار شدید می باشند. این دسته از افراد علاوه بر استفاده از ورزش‌ های آهسته و رعایت نشست و برخاست. باید از داروهای ضد آرتروز نیز که توسط پزشک تجویز شده است، استفاده نمایند. به طور کلی آرتروز می ‌تواند موجب درد، سفتی، سختی و التهاب شود. به همین جهت اگر شما این علائم را احساس می کنید. سریعاً به پزشک مراجعه نموده تا اگر به تازگی دچار آرتروز شدید آن را فوراً درمان نمایید.

هزینه PRP زانو

در رابطه با هزینه پی آر پی زانو نیز باید بدانید که این هزینه با توجه به این که بیمار چه شرایطی داشته باشد و این که شما به چه پزشکی مراجعه کنید، متفاوت خواهد بود. معمولاً پزشکان متخصص که تجربه بسیار زیادی در این زمینه دارند، هزینه بیشتری را دریافت می‌کنند. اما پرداخت هزینه ‌های بیشتر می تواند باعث شود که شما از نتیجه ی مثبت این عمل مطمئن باشید. و این که نتیجه دلخواه خود را بگیرید. پس اگر می خواهید به درمان آرتروز خود از طریق PRP بپردازید. هزینه آن را در نظر نگیرید چرا که سلامتی بزرگ ترین دارایی است که شما دارید و صرف هرچقدر هزینه برای داشتن این دارایی کاملا ارزشش را دارد.

مقالات مرتبط ارائه شده توسط دکتر علوی نژاد:

درمان روماتیسم

آرتروپلاستی زانو

آرتروسکوپی زانو

مطالب مرتبط
2 Responses
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × پنج =