اهواز، کیانپارس، خیابان ۱۲ غربی، برج سپید، طبقه اول، واحد ۱۰۶

خارپاشنه پا

خارپاشنه نوعی بیماری مربوط به پا است که در پاشنه ی پا یک زائده ایجاد می شود. یکی از اصلی ترین اجزای پا وجود بافت نرمی در کف پا است به نام فاسیت پلانتار که این بافت سبب ایجاد گودی پا و حفظ تعادل فرد می شود. زمانی که به این بافت فشار مضاعف وارد شود این فشار به پاشنه پا منتقل می شود و در صورت ادامه این روند و وارد شدن پی در پی فشار زائده ای در استخوان پاشنه پا ایجاد می شود که همان خار پاشنه است.

دلایل ابتلا به خار پاشنه

بنابر مطالب ذکر شده علت ایجاد خار پاشنه فشاری است که به فاسیت پلانتر وارد می شود و از طریق این بافت به استخوان پاشنه پا منتقل می شود. معمولا خار پاشنه در محلی که بافت به استخوان وصل می شود ایجاد خواهد شد. علت های مختلفی برای این فشار وجود دارد که از جمله آن ها می توان به عملکرد غیر طبیعی پا، راه رفتن یا دویدن به روش نادرست و … اشاره کرد. در واقع می توان گفت هر چیزی که باعث التهاب فاسیت شود می تواند سبب خار پاشنه نیز بشود زیرا این دو با هم در ارتباط می باشند. در ادامه به برخی از دلایل خار پاشنه اشاره خواهیم کرد:

این موضوع مربوط به زمانی است که پا در حالتی قرار می گیرد که بیش از حد به داخل و خارج بچرخد و باعث وارد آمدن فشار به فاسیت گردد. نتیجه ی این فشار می تواند احساس درد در کف پا باشد.

در صورتی که در ساق پا گرفتگی صورت گیرد و سسب شود پا به درستی منعطف نشود می تواند به فاسیت فشار وارد شود.

در صورتی که کفش فرد به طور استاندارد طراحی نشده باشد می تواند باعث وارد شدن آسیب به کف پا شود و نتواند از گودی پا به خوبی محافظت کند. در نتیجه بهتر است کفشی بپوشید که کمترین فشار را به گودی پا وارد کند.

در صورتی که فرد اضافه وزن داشته باشد می تواند سبب شود میزان فشار به استخوان پاشنه پا زیاد بوده و خار پاشنه ایجاد شود.

در صورتی که فرد در طول روز فعالیت زیادی داشته باشد می تواند سبب ایجا زائده در پاشنه پا شود.

در بسیاری از شغل ها که فرد دائما روی سطح غیر صاف راه می رود یا برای مدت زمان زیادی سر پا است معمولا شاهد خارپاشنه خواهیم بود. این نوع از راه رفتن باعث می شود فرد در پاشنه پا احساس درد کند.

در بسیاری از افراد شاهد صافی کف پا یا قوس بیش از حد کف پا هستیم در برخی دیگر نیز ممکن است شاهد نحوه اشتباه راه رفتن باشیم که همه این موارد سبب خار پاشنه می شوند.

در بسیاری از افراد به علت وجود مشکلات یا بیماری های مربوط به کمر شاهد بروزز خار پاشنه خواهیم بود.

دربسیاری از ورزش ها که باعث فشار آمدن به پاشنه پا می شوند مانند ورزش های دویدنی یا رقص بالا می توان شاهد ایجاد خار پاشنه بود.

علائم خار پاشنه

بنابر تحقیقات کلی در حوزه خار پاشنه نتیجه حاصل شده است که تعداد زیادی از افراد دارای خار پاشنه اند اما نمی دانند که به این عارضه مبتلا اند. اما دسته ی دیگری از افراد وجود دارند که با توجه به وجود خارپاشنه دارای درد زیادی در ناحیه پاشنه پا بخصوص هنگام شروع حرکت می باشند. معمولا این درد در صبح با اولین قدم خود را نشان می دهد یا زمانی که فرد پس از مدت طولانی از جای خود بلند می شود درد شدیدی در پاشنه پا حس خواهد کرد که در ادامه این درد در طول روز کم می شود.

تشخیص خار پاشنه

برای این که متوجه وجود یا عدم وجود خار پاشنه شوید باید به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پزشک با بررسی علائم فرد و همچنین ببرخی معاینات بالینی و پرسیدن سوال از بیمار می تواند به ان عارضه پی ببرد. معمولا در این معاینات گودی پا، انعطاف پا و نحوه حرکت فرد مورد بررسی قرار می گیرد. یکی دیگر از راه های تشخیص، فشار دادن محل خارپاشنه است که با این فشار و میزان دردی که به بیمار وارد می شود پزشک تشخیص را خواهد داد. گاهی نیز ممکن است نیاز به انجام عکس برداری اشعه ایکس یا انجام ام آر آی باشد. زیرا در اینگونه تصویربرداری ها خارپاشنه به وضوح قابل مشاهده است.

درمان خار پاشنه

معمولا بیمارانی که دارای خارپاشنه هستند می توانند با ورزش و برخی حرکات اصلاحی درمان شوند. همچنین به این افراد دارو های مسکن و ضد التهاب داده می شود که همراه با گذاشتن یخ روی محل خار پاشنه می تواند سبب کاهش درد شود. معمولا ورزش هایی که برای خارپاشنه توصیه می شود ورزش های کششی می باشند که سبب کش آمدن فاسیا و ساق پا هستند.

از جمله دیگر درمان هایی که پزشکان آن را برای بیماران مبتلا به خار پاشنه موثر می دانند عبارتند از:

فیزیوتراپی

این درمان با انجام تمریناتی باعث کشیده شدن تاندون آشیل و فاسیا می شود و با بالا بردن نیروی عضلات پایین پا به درمان کمک خواهد کرد.

بستن آتل

برخی آتل ها وجود دارند که لازم است در هنگام خواب بسته شوند، این آتل ها سبب کشیده شدن فاسیت پا شده و باعث می شوند فرد مچ پا را خم نکند. این عامل می تواند سبب بروز مشکل در خواب فرد شود اما در نهایت در درمان و کم کردن درد خار پاشنه بسیار موثر است.

کفی طبی

پوشیدن کفش طبی یا قرار دادن کفی های طبی که باعث کاهش فشار به کف پا هستند می توانند در درمان خار پاشنه و درد آن موثر باشند.

موارد ذکر شده برای کسانی است که درد آن ها قابل تحمل باشد اما در صورتی که این درد بیش از اندازه باشد و با انجام موارد بالا درمان نشود درمان های زیر برای فرد صورت می گیرد:

  1. مصرف دارو های ضد لتهاب استروئیدی که باعث از بین رفتن التهاب پا می شوند؛ البته در بیشتر موارد این دارو ها به صورت تزریقی تجویز می گردند و در کم شدن درد ناشی از خار پاشنه نتیجه بسیار خوبی می دهند. نکته مهم این است که برای انجام این تزریقات به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه شود و میزان تزریق و دفعات آن کنترل شده باشد. زیرا در صورت تزریق بیش از حد ممکن است فرد دچار پارگی فاسیا شود. علاوه بر این دارو ها تزریق پی آر پی نیز در کاهش درد خر پاشنه موثر است.
  2. درمان با امواج می تواند یکی از راه های موثر برای افرادی باشد که به روش های قبلی پاسخی نداده اند. این امواج می توانند در کاهش درد و التهاب کف پا بسیار موثر عمل کنند.
  3. یکی دیگر از راه های درمانی امواج اولتراسوند هستند. این امواج با وارد کردن یک میله آهنی در کف پا به ناحیه درد منتقل می شوند. این میله آهنی با ارتعاشاتی که در محل ایجاد می کنند سبب شکستن بافت آسیب دیده شده و سبب توسط ساکشن آن ها را از ناحیه خارج می کند. این کار سبب می شود بافت های جدید را فاسیا تولید کند.
  4. آخرین راه حلی که در نهایت برای درمان به بیمار ارائه می شود جراحی است. این راه معمولا به افرادی توصیه می شود که هیچکدام از راه های بالا برای آن ها تاثیرگذار نباشد. در نتیجه با یک عمل تهاجمی که البته بدون بیهوشی بوده و با بی حسی است پزشک خار پاشنه را درمان می کند.
مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − 11 =