درمان بیماری بلانت در کودکان
محتوا
بیماری بلانت در کودکان
یکی از اختلالات رشدی که استخوان های ساق پا را تحت تاثیر قرار می دهد، بیماری بلانت نام دارد. در این بیماری استخوان های ساق پا رو به سمت خارج تمایل پیدا می کنند.
کودکان در سنین پایین تر تنها دچار اختلال رشدی در استخوان درشت نی (تیبیا) خود می شوند. اما این اختلال در نوجوانان معمولا استخوان های فمور و درشت نی را همزمان درگیر می کند.
در ادامه ی مطلب به بررسی بیشتر بیماری بلانت در کودکان و راه های درمان آن می پردازیم.
درمان پاهای پرانتزی در کودکان
همانطور که در مقاله ی زانوی پرانتزی بیان شده است، به دلیل طرز قرار گیری جنین در شکم مادر، نوزادان تازه متولد شده دارای انحنای جزئی در پاهای خود به شکل پرانتز می باشند. اما این انحنا ماندگار نیست و با رشد نوزاد و هنگام راه رفتن او، این اختلال نیز به مرور زمان از بین می رود.
در برخی از کودکان این انحنا بعد از گذشت زمان درمان نمی شود. در این حالت انحنای پا بیشتر می شود و کودک دچار اختلالات حرکتی شدید تری خواهد شد. بنابراین توصیه می شود اگر با گذشت زمان تغییری در درمان انحنای موجود، ایجاد نشد، هرچه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا این اختلال را در زمان مناسب و با راهکارهای ساده تری درمان کنید.
بیماری بلانت چیست؟
اعمال فشار زیاد به صفحات رشد ناحیه ی فوقانی استخوان تیبیا باعث می شود تا این استخوان از روند طبیعی رشد خود جا بماند. بنابراین رشد مفصل ساق پا دوشاخه می شود، به گونه ای که؛ رشد بعد درونی استخوان ساق پا یا همان درشت نی، متوقف می شود ولی بعد خارجی به رشد خود ادامه می دهد.
- معمولا بیماری بلانت در کودکان باعث کوتاه شدن یک پا نسبت به پای دیگر می شود.
علت بیماری بلانت
علت قطعی بیماری بلانت هنوز مشخص نمی باشد. اما برخی از محققین معتقد هستند که این بیماری تحت تاثیر چندعامل مهم (ژنتیک، عوامل اکتسابی و عوامل مکانیکی) اتفاق می افتد.
- راه رفتن زودتر از موعد کودکان را نیز می توان در زمره ی علل موثر در ابتلا به بیماری بلانت دانست.
- وزن بالای کودکان نیز می تواند باعث اعمال فشار بر استخوان تیبیا و ایجاد دفرمگی های متفاوتی در اندام های حرکتی در آن ها شود.
علائم بیماری بلانت
نشانه ی مشهود این بیماری دفرمگی ساق پا و انحنای پا در زیر مفصل زانو می باشد. معمولا کودکان مبتلا به بیماری بلانت در سنین پایین احساس درد در مفصل زانوی خود ندارند، ولی به دلیل انحنای استخوان تیبیا، دچار اختلالاتی در نحوه ی راه رفتن خود می شوند.
اگر بیماری بلانت در کودکان درمان نشود، مفصل مربوطه دچار آسیب دیدگی های شدید مانند آرتروز زانو می شود. با ابتلای فرد به آرتروز، شدت آسیب های مفصل مربوطه به قدری زیاد می شود که ممکن است تنها راه درمان آن تعویض مفصل زانو باشد.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روش درمانی می توانید به مقاله ی تعویض مفصل زانو در اهواز مراجعه نمایید.
چگونه بیماری بلانت را تشخیص دهیم؟
پرانتزی بودن پا در کودکان، باعث می شود تا والدین آن ها برای بررسی و درمان این اختلال به متخصص کودکان مراجعه نمایند. متخصص کودکان بعد از انجام معاینات لازم اگر به پرانتزی بودن پای کودک مشکوک شود، او را به جراح ارتوپد ارجاع می دهد.
جراح ارتوپد معمولا با تجویز گرافی های تشخیصی به بررسی دقیق اختلال موجود و علت آن می پردازد. معمولا در گرافی های تهیه شده توسط عکسبرداری با اشعه ایکس، پزشک را در تشخیص صحیح و مناسب کمک می کند.
متخصص ارتوپدی بعد از تشخیص درست اختلال موجود، بهترین راهکار درمانی را برای رفع عارضه ی موجود تجویز می نماید.
راه های درمان بیماری بلانت
معمولا متخصص ارتوپدی سن فرد و شدت بیماری را در انتخاب راهکار درمانی مد نظر قرار می دهد. راه های متفاوتی اعم از روش های غیر تهاجمی و یا عمل جراحی برای درمان بیماری بلانت در کودکان وجود دارد.
به طور مثال ممکن است درمان انحنای پا در یک کودک با سن کمتر از دوسال، تغییر نحوه ی زندگی او و نظارت داشتن بر اصلاح انحنای موجود، تحت نظر یک جراح ارتوپد خوب می باشد.
برخی از روش های مورد استفاده در درمان بیماری بلانت عبارت است از:
-
آتل بندی پا
اگر شدت انحنای پای کودکان در محدوده ی سنی 2 تا 4 سال، زیاد باشد، ممکن است متخصص ارتوپدی از آتل های مخصوصی مانند آتل های ارتوتیک، برای تنظیم رشد استخوان تیبیا و اصلاح فرم پای کودک استفاده نماید.
-
عمل جراحی
اگر روش های غیرتهاجمی در درمان بیماری بلانت موثر نباشند، متخصص ارتوپدی عمل جراحی را برای رفع عوارض موجود انتخاب می نماید. لازم به ذکر است پزشک متخصص در انتخاب روش عمل جراحی باید به پارامترهای بسیار مهمی مانند سن فرد و شدت عارضه ی موجود نهایت توجه را مد نظر قرار دهد. جراحی استئوتومی نوعی روش رایج برای درمان بیماری بلانت می باشد.
چکیده مطلب
اگر علت بیماری بلانت در کودکان، اضافه وزن شدید باشد، نیاز است تا والدین او برنامه ریزی های لازم جهت کاهش وزن دلبندشان را مد نظر قرار دهند. با کاهش وزن کودک، فشار نامطلوبی که صفحات رشد کودک را تحت تاثیر قرار می دهد، برطرف می شود.
همچنین داشتن وزن نرمال در کودکان عامل بسیار مهمی در جلوگیری از ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت نوع 2 و یا بیماری های قلبی-عروقی، می باشد.